ЗОРАН МИЛАНОВИЋ НА УДАРУ САРАЈЕВА: Кривична пријава по "Инцковом закону" због изјава о Сребреници

Novosti online

10. 12. 2021. у 17:51

ПОСЛАНИК у парламенту Босне и Херцеговине Енвер Биједић поднео је кривичну пријаву против председника Хрватске Зорана Милановића због његових изјава у вези са Сребреницом.

ЗОРАН МИЛАНОВИЋ НА УДАРУ САРАЈЕВА: Кривична пријава по Инцковом закону због изјава о Сребреници

Фото: ЕПА

Тако се хрватски председник нашао на удару наметнутог „Инцковог закона“ којим се забрањује негирање наводног геноцида.

Биједић је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и уједно челник мале странке Социјалдемократe БиХ, а Милановића је пријавио Тужилаштву БиХ на основу измена кривичног закона које је средином ове године наметнуо бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима је кривично дело постало „негирање свих ратних злочина потврђених судским одлукама“, преносе хрватски медији.

Основ за кривичну пријаву Биједић је нашао у Милановићевој изјави да „сваки геноцид није исти“, што је хрватски председник казао када је коментарисао одлуку председника ХДЗ БиХ Драгана Човића да он и његови заступници у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ подрже предлог српских посланика да се повуче наметнути „Инцков закон“.

- Милановић је 3. децембра 2021. године наставио у још скандалознијем тону, где је покушао да релативизује геноцид у Сребреници упоређујући га с Холокаустом и геноцидом у Руанди - појаснио је Биједић у саопштењу основе своје пријаве против хрватског председника.

Биједић је у пријави навео како „Милановићеве изјаве за директну последицу имају узнемиравање и стварање додатних националних нетрпељивости међу грађанима Босне и Херцеговине“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ ОШТАР: Томе се ближи крај, пукла је љубав - Пољаци су бесни, Европљани не желе Украјинце