ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МИНИСТРА БИХ: Селмо Цикотић осумњичен за незакониту продају наоружања

Танјуг

08. 12. 2021. у 14:10

СУД БиХ потврдио је оптужницу против актуелног министра безбедности у Савету министара БиХ Селме Цикотића која га терети за злоупотребу положаја и према којој је у периоду од 2009. до 2011. године, када је био министар одбране, оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ.

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ МИНИСТРА БИХ: Селмо Цикотић осумњичен за незакониту продају наоружања

Селмо Цикотић / Фото Аваз

То је потврђено из Тужилаштва Босне и Херцеговине, преноси портал сарајевског Аваза и подсећа да је Тужилаштво раније саопштило да се Цикотић терети да је, у поменутом периоду, злоупотребио службени положај државног министра тако што је на незаконит начин погодовао купцу, на штету министарства којим је руководио, приликом плана извоза и продаје вишкова застарелог оружја, муниције и војне опреме.

- У оптужници се наводи да је оптужени потпуно незаконито и заобилазећи предвиђене законске процедуре, без упознавања својих заменика, као и Председништва БиХ, вршио измене уговора, након чега је предузећу ''Сцоут'' д.о.о. Загреб, уместо застарелог наоружања и муниције, које је и било предвиђено за отпис и продају како би се смањили трошкови чувања и одржавања, изменама уговора извозио оружје и муницију већег квалитета и потражње на тржишту, па је на тај начин оштетио буџет БиХ за износ од око 9,7 милиона КМ, као и другима прибавио имовинску корист у вишемилионском износу - наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Према оптужници, Цикотић је, као службена особа у органима извршне власти у БиХ, својим радњама проузроковао штету по буџет БиХ и прибавио другоме имовинску корист у великом износу, чиме је починио продужено кривично јело злоупотребе положаја или овлашћења.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)