СУРОВО УБИСТВО СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ: Згражавање над оваквим страшним злочином - Настрадали само зато што су били Срби

Novosti online

07. 12. 2021. у 09:42

СНВ и Антифашистичка лига организују данас комеморацију за злочиначки убијену српску породицу Зец.

СУРОВО УБИСТВО СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ: Згражавање над оваквим страшним злочином - Настрадали само зато што су били Срби

Фото: Архива новости

Пре 30 година, 7. децембра 1991, на Сљемену поред Загреба је ликвидирана породица Зец, брачни пар Михајло и Марија и 12-годишња Александра. Ово је један од најсурових злочина према Србима који су починили припадници паравојне формације мерчеповци.

Загребачка породица Зец - отац Михајло, супруга Марија и њихова дванаестогодишња кћи Александра - ликвидирани су ватреним оружјем у ноћи 8. децембра 1991. Имућни загребачки месар Михајло Зец убијен је када је покушао да побегне из своје куће у загребачком кварту Трешњевци у коју су око 23 сата упале наоружане особе, а његову супругу и малолетну кћер убице су одвеле до планинарског склоништа дома Адолфовац на Сљемену и тамо их погубили. Након смакнућа мртва тела су прекрили смећем.

Недуго након што је полиција пронашла тела, ухапшени су припадници Мерчепове групе - Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић - од којих су неки пред истражним судијом признали убиства, али на суђењу је утврђено како пред истражним судијом нису имали адвоката, а што су по закону за толико тешко дело морали имати, па су њихови ранији искази избачени, те су они ослобођени. Правосуђе није процесуирало починитеље злочина, а Александра, Марија и Михајло покопани су у Горњој Драготињи покрај Приједора, родног места Михајла Зеца.

Комеморацију убијеним данас заједнички организују СНВ и антифашистичка лига, уочи комеморације потпредседник Владе РХ Борис Милошевић је истакао:

- Изражавам згражавање према оваквом страшном злочину јер је убијена скоро цела једна породица искључиво из етничких мотива, само зато што су били Срби. Поднећемо иницијативу да једна од улица или тргова у Загребу понесе име убијене породице Зец како бисмо могли одржати сећање на њихову жртву, али и на све друге жртве злочина из мржње - истакао је Милошевић који је и први представник Владе који је прошле године учествовао на овој комеморацији.

Комеморацији су ове године најавили присуство и председник СДСС-а Милорад Пуповац и градоначелник Загреба Томислав Томашевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)