ХУШКАЈУ ПСЕ НА ДЕЦУ: Хрватска полиција, према сведочењу избеглица и НВО, најбруталнија у региону

В. Ц. С.

07. 12. 2021. у 10:24

ХРВАТСКА полиција је од свих полиција у региону најбруталнија према избеглицама и мигрантима. Ситуација се није поправила ни после пресуде Европског суда за људска права у тужби против Хрватске, од пре две недеље, и без обзира на извештаје Савета Европе, у којима су документована мучења.

ХУШКАЈУ ПСЕ НА ДЕЦУ: Хрватска полиција, према сведочењу избеглица и НВО, најбруталнија у региону

Фото АП

Полицајци ове суседне земље туку ухваћене азиланте кундацима и пендрецима, шутирају их, пуштају на њих псе, држе их затворене у подрумима, марицама, а најновија метода је везивање руку пластичним узицама и гурање у реку, рекла је Ана Ћућа из загребачког Центра за мировне студије на представљању публикације "Документовање повреде права на граници између Србије и Хрватске", аутора Николе Ковачевића.

Према речима Милице Шабић из београдске организације "Кликактив", на српско-хрватској граници тренутно се налази 4.000 људи, од чега око 1.700 у центрима у Шиду, Адашевцима и Принциповцима, док су остали у неформалним "сквотовима", под шаторима, без струје, воде и хране, уз границу. Број ових неформалних насеља достигао је на границама Србије са суседима 14 и стално расте од када је Турска почела да депортује Сиријце кући. Они сваког или сваког другог дана покушавају да пређу најчешће у Хрватску, али их тамошња полиција буквално физички гура на "зелену" границу са Србијом или БиХ.

- Хрватски полицајци не сарађују са српском полицијом, већ људе илегално гурају назад, злостављајући их, палећи им одећу, документе, личне ствари, одузимајући им новац и телефоне.

- Бруталне методе хрватски полицајци користе и према деци - каже Ана Ћућа и додаје да је овде реч о систематском насиљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)