НЕМАЧКИ МИНИСТАР РОТ: Очекујем компромис око изборног закона у БиХ

Танјуг

03. 12. 2021. у 00:23

МИНИСТАР за Европу у оквиру Министарства спољних послова Немачке Михаел Рот данас је поручио да очекује постизање компромиса у Босни и Херцеговини око изборног закона, који по њему треба да буде инклузиван.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР РОТ: Очекујем компромис око изборног закона у БиХ

ФОТО РТРС

Другог дана посете БиХ немачки дипломата коментарисао је за медије своје виђење проблема у тој земљи, а на питање да ли би Немачка подржала спровођење избора према тренутном изборном закону уколико не дође до договора, изјавио је да он ипак очекује постизање компромиса.

- Уско сарађујемо са САД, наша експертиза стоји на располагању и у свим нашим разговорима које смо водили ових дана у првом плану је захтев за темељну реформу изборног закона - саопштио је Рот, преноси Klix.ba

Нагласио је и да је последња реформа изборног закона у Немачкој била веома болна и контроверзна.

- Ово није мачји кашаљ, ако се свако зацементира иза својих позиција, не покаже жељу за компромисом, неће бити ништа од тога. Ја не желим да разговарамо о неуспеху и оно што је моја жеља је да се надамо да ће у догледно време доћи до компромиса - поручио је немачки дипломата.

Он је рекао да је потребан изборни закон који ће бити инклузиван и у којем ће се грађани идентификовати с држављанством, а у којем неће бити битна етничка припадност, вера и слично.

Рот је мишљења да то не би урушило федерализам државе, што је уређење БиХ које он подразумева и у будућности.

- Зар може бити пресудно јеси ли Србин, Бошњак, Хрват или муслиман, православац или католик, сви сте ви једнако вредни. Живите своју традицију, али у суживоту - истакао је Рот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)