СТИЛ КАО У ИСЛАМСКОЈ ДРЖАВИ: Бакир Изетбеговић за ношење хиџаба и браде у Оружаним снагама БиХ

Танјуг

30. 11. 2021. у 14:27

БАКИР Изетбеговић, председник СДА и заменик председавајућег Дома народа у БиХ, поднео је апелацију Уставном суду БиХ којом тражи испитивање уставности Правила службе Оружаних снага БиХ, којим се не дозвољава ношење браде и хиџаба.

СТИЛ КАО У ИСЛАМСКОЈ ДРЖАВИ: Бакир Изетбеговић за ношење хиџаба и браде у Оружаним снагама БиХ

Фото: ЕПА

Уставни суд БиХ објавио је дневни ред за седницу која ће бити одржана 2. и 3. децембра ове године, а на дневном реду ће се, између осталог, наћи и тачке као што су спор Републике Српске и БиХ у вези са концесијом за хидроелектрану Бук Бијела, у којој већину власништва има Србија, иницијатива да Уставни суд покрене процедуру утврђивања способности Милорада Додика за обављање функције, али и Изетбеговићева апелација у вези са Правилом службе ОС БиХ.

Лидер СДА захтев за оцену уставности упутио је након што је Суд БиХ одбацио тужбу припаднице ОС БиХ Емеле Мујановић против Министарства одбране, која је сматрала да је дискриминисана зато што јој није дозвољено да носи хиџаб. Поред Мујановићеве, судови су одбацили и тужбе неколико мушких припадника ОС БиХ који су тражили да им се омогући ношење браде, преносе медији у БиХ.

И Министарство одбране БиХ одбацило је наводе из Изетбеговићеве апелације, наводећи да Правила службе кажу како „војна лица морају увек бити уредно одевена, обријана и подшишана“, као и да „жене војна лица морају косу уредно одржавати да им не смета при извођењу обуке, ношењу заштитне маске, шлема и друге опреме, односно приликом обављања дужности“.

- Употреба заштитне опреме која нужно условљава обријано лице не оставља простор за удовољавање захтеву појединаца да носе браду - наводи се у одговору.

Коментаришући Изетбеговићеву апелацију, заменица председавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбедност Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је она „најбољи доказ какву државу Изетбеговић заговара“.

Према њеним речима, муслиманска држава како је замишља Изетбеговић требало би да омогући ношење хиџаба и браде у ОС БиХ како то налажу верски обичаји исламских земаља.

Мајкићева је, у изјави за Срну, истакла да Изетбеговић рачуна да ће му његова два члана СДА у Уставном суду БиХ и три судије странца омогућити да се „у име поштовања људских права верника исламске вероисповести“ у касарнама ОС БиХ убудуће сусрећу војници са брадом или припаднице ОС БиХ са хиџабом.

- Какав би то утисак произвело на припаднике друга два народа у ОС БиХ, није тешко замислити - навела је.

Мајкићева каже да се очекује да ће се о „овим опасним намерама Изетбеговића изјаснити и реаговати и представници међународне заједнице који ових дана воде интензивне преговоре са њим покушавајући да га приволе на компромис без кога нема ни БиХ“.

- Верујем да ће можда овом поруком схватити да проблеми у БиХ не леже у Републици Српској, Милораду Додику и СНСД-у, него у оваквим намерама Изетбеговића које немају никаквог оправдања - навела је Мајкићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)