ЈАЧАЈУ ОРУЖАНЕ СНАГЕ: БиХ до краја године добија четири америчка војна хеликоптера

Танјуг

28. 11. 2021. у 00:13

ИСПОРУКА нових америчких хеликоптера, намењених Оружаним снагама Босне и Херцеговине (ОСБиХ), требало би да буде реализована до краја године, како је и раније најављено.

ЈАЧАЈУ ОРУЖАНЕ СНАГЕ: БиХ до краја године добија четири америчка војна хеликоптера

Фото: Принтскрин

- У овом тренутку имамо потврду да би нови амерички хеликоптери Бел Хјуи II (војне ознаке UH-1H-II), требало би да буду испоручени Босни и Херцеговини током наредног месеца (децембра), како је и планирано - саопштило је Министарство одбране БиХ (МОБиХ), пренео је портал Кликс.ба.

Из Министарства подсећају да је Уговор о набавци четири хеликоптера војне ознаке "UH-1H-II", потписан 13. децембра 2019. године у Сарајеву, укупне вредности 38.539.378 америчких долара, од чега је Босна и Херцеговина партиципирала са 4.360.000 долара, односно 7,5 милиона КМ.

Преостали износ осигурала је Влада Сједињених Америчких Држава кроз средства из америчких програма помоћи пријатељским земљама.

Вишенаменски хеликоптер UH-1H-II Хјуи II модернизована је, побољшана и за одржавање јефтинија варијанта хеликоптера опште намене UH-1H Ироквојс који се налази у инвентару Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОСБиХ.

- Овом набавком Бригада ће моћи да настави и још боље извршавати задатке ваздушног превоза, медицинске евакуације, гашења пожара, трагања и спашавања, као и остале задатке у испуњавању главних мисија Оружаних снага - наводе из МОБиХ.

Прецизирају како су припадници Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОСБиХ успешно завршили адаптацијску обуку на хеликоптерима типа UH-1H-II Хјуи II, која је реализовала од 6. до 25. јуна у Сједињеним Америчким Државама у Тексасу.

- Набавка нових летелица уговорена је уз велику подршку Владе САД-а по принципу 'приступа свеукупним пакетом', који за споменуту суму подразумева потпуни пренос способности - напомињу из МОБиХ.

Тиме је, како надаље наводе, осигурана испорука четири хеликоптера Бел Хјуи ИИ, преобука пилота и техничара, испорука резервних делова и потрошних материјала за две године и 300 сати лета годишње, као и испорука алата и испитномерне опреме за одржавање хеликоптера, те је осигурано одржавање, односно испорука земаљске опреме за опслуживање хеликоптера и испорука техничке документације за ваздихопловно-техничко одржавање.

Према подацима компаније "Бел", више од 300 UH-1H-II Хјуи II хеликоптера је у поседу 14 земаља са више од 1,2 милиона сати лета у војним и другим мисијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (1)

Садњом стабала на београдском Ушћу, ДДОР осигурање наставило акцију „За шуму у твом крају“