ЈАЧАЈУ ОРУЖАНЕ СНАГЕ: БиХ до краја године добија четири америчка војна хеликоптера

Танјуг

28. 11. 2021. у 00:13

ИСПОРУКА нових америчких хеликоптера, намењених Оружаним снагама Босне и Херцеговине (ОСБиХ), требало би да буде реализована до краја године, како је и раније најављено.

ЈАЧАЈУ ОРУЖАНЕ СНАГЕ: БиХ до краја године добија четири америчка војна хеликоптера

Фото: Принтскрин

- У овом тренутку имамо потврду да би нови амерички хеликоптери Бел Хјуи II (војне ознаке UH-1H-II), требало би да буду испоручени Босни и Херцеговини током наредног месеца (децембра), како је и планирано - саопштило је Министарство одбране БиХ (МОБиХ), пренео је портал Кликс.ба.

Из Министарства подсећају да је Уговор о набавци четири хеликоптера војне ознаке "UH-1H-II", потписан 13. децембра 2019. године у Сарајеву, укупне вредности 38.539.378 америчких долара, од чега је Босна и Херцеговина партиципирала са 4.360.000 долара, односно 7,5 милиона КМ.

Преостали износ осигурала је Влада Сједињених Америчких Држава кроз средства из америчких програма помоћи пријатељским земљама.

Вишенаменски хеликоптер UH-1H-II Хјуи II модернизована је, побољшана и за одржавање јефтинија варијанта хеликоптера опште намене UH-1H Ироквојс који се налази у инвентару Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОСБиХ.

- Овом набавком Бригада ће моћи да настави и још боље извршавати задатке ваздушног превоза, медицинске евакуације, гашења пожара, трагања и спашавања, као и остале задатке у испуњавању главних мисија Оружаних снага - наводе из МОБиХ.

Прецизирају како су припадници Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОСБиХ успешно завршили адаптацијску обуку на хеликоптерима типа UH-1H-II Хјуи II, која је реализовала од 6. до 25. јуна у Сједињеним Америчким Државама у Тексасу.

- Набавка нових летелица уговорена је уз велику подршку Владе САД-а по принципу 'приступа свеукупним пакетом', који за споменуту суму подразумева потпуни пренос способности - напомињу из МОБиХ.

Тиме је, како надаље наводе, осигурана испорука четири хеликоптера Бел Хјуи ИИ, преобука пилота и техничара, испорука резервних делова и потрошних материјала за две године и 300 сати лета годишње, као и испорука алата и испитномерне опреме за одржавање хеликоптера, те је осигурано одржавање, односно испорука земаљске опреме за опслуживање хеликоптера и испорука техничке документације за ваздихопловно-техничко одржавање.

Према подацима компаније "Бел", више од 300 UH-1H-II Хјуи II хеликоптера је у поседу 14 земаља са више од 1,2 милиона сати лета у војним и другим мисијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)