ЗНАМО КО ЋЕ ДА ЗАВРШИ НА РЕСПИРАТОРУ: Хрватски пулмолог открио неочекиван начин за рано откривање како ће се ковид развијати

Novosti online

27. 11. 2021. у 21:44

ДОКТОР Иван Шкопљанац (32), специјалист пулмологије из КБЦ-а Сплит, заједно с тимом колега развио је методу прегледа плућа ултразвуком која већ код пријема у болницу може предвидети како ће се развијати ковид код пацијената.

ЗНАМО КО ЋЕ ДА ЗАВРШИ НА РЕСПИРАТОРУ: Хрватски пулмолог открио неочекиван начин за рано откривање како ће се ковид развијати

Фото: Д. Миловановић

- Био сам у новембру 2020. године распоређен у ковид болницу, а с обзиром на то да се од самих почетака своје специјализације бавим ултразвуком плућа, хтео сам уз помоћ те методе, која је неправдано запостављена у лечењу плућних болесника, да видим колико можемо помоћи пацијентима који због ковида долазе на лечење - рекао је доктор за "Слободну Далмацију". - Рендтген често не даје довољно јасну слику, а МСЦТ, односно скенер грудног коша не може да ради у толико кратком времену.

Када је, уз подршку доц. др. сц. Крешимира Долића почео ултразвуком да снима плућа, приметио је да може да прогнозира како ће се болест развијати. Пацијенти који би били примљени у болницу и којима је исти дан рађен УЗ имали су мање-више добру клиничку слику.

- Било је доста пацијената који су онако 'на прву' добро изгледали и никада за њих не бисте рекли да ће им се стање погоршати. Људи би нормално седели, имали би малу потребу за кисеоником и ништа не би указивало на то да ће стање да им се драстично погорша. Тек када бисмо им урадили УЗ, видели бисмо да би се стање могло да им се погорша, што би било нелогично, јер су они према спољашњем прегледу и налазима били веома добро - напоменуо је др Шкопљанац, преноси "нет.хр".

Објаснио је и како оваква рана прогноза конкретно помаже пацијентима. Након завршетка студије, која је трајала три месеца, доктори су знали још боље како да поступе у оваквим ситуацијама.

 

Посебна пажња посвећена ризичнима

- Такви пацијенти су на време премештани на одељења која су ближе јединицама интензивног лечења и на неки начин смо знали колико респиратора и уређаја за високи проток кисеоника би могло да нам треба. Они су били у главном фокусу нашег лечења, јер смо знали да ће они бити лошије. У студију смо укључили 133 пацијента, али смо наставили да радимо УЗ прегледе и на свим другим пацијентима. Од њих 133, 17 их је нажалост умрло, на респиратору их је било 14, а на уређају за високи проток кисеоника, што је само степеница пре респиратора, завршило је њих 14 - изјавио је др Шкопљанац.

БОНУС ВИДЕО - Изјава Др Милана Николића из ковид болнице у Батајници

(Мондо)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)