ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Хрватска продужила рок за подношење захтева за држављанство

Танјуг

17. 11. 2021. у 12:57

ХРВАТСКА влада одлучила је да продужи рок за подношење захтева за држављанство за још годину дана.

ПОСЛЕДИЦЕ ПАНДЕМИЈЕ: Хрватска продужила рок за подношење захтева за држављанство

Фото: Н. Фифић

Рок за подношење захтева за држављанство по важећем закону истиче 1. јануара наредне године, али пошто је пандемија многима отежала подношење захтева, рок је продужен за још годину дана.

Ову одлуку влада је донела прихватањем измена Закона о хрватском држављанству, због великог броја захтева за хрватским држављанством на основу Закона који је ступио на снагу 1. јануара прошле године и отежаних услова њиховог подношења услед пандемије.

 - Пандемија је у дипломатским мисијама и конзуларним представништвима отежала подношење захтева па је велики број особа онемогућен у подношењу захтева у прописаном року па се он продужава - рекао је министар унутрашњих послова Давор Божиновић, пренели су хрватски медији.

Хрватско држављанство пореклом могу стећи према закону и особе старије од 21 године рођене у иностранству, чији је барем један родитељ у тренутку њиховог рођења био хрватски држављанин.

Исто важи и за особе рођене од 8. јануара 1977. до 8. октобра 1991. којима су у тренутку рођења оба родитеља имала хрватско држављанство, али им је у евиденцији о држављанству уписано друго држављанство.

БОНУС ВИДЕО:

КРАЈ ДРАМЕ НА НОВОМ БЕОГРАДУ: Мушкарца који се шлогирао из ђубрета извукли специјалци

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЦЕНА КОЈА СЕ ПРЕПРИЧАВА: Малишан одговорио ТАЧНО на Путиново питање, а он га је ИСПРАВИО - нема граница! (ВИДЕО)