ДЕМОГРАФСКИ СЛОМ ХРВАТСКЕ: Који су узроци запањујућег смањења броја грађана на попису

Ј. КЕРБЛЕР - стални дописник из Загреба

09. 11. 2021. у 22:19

ПРВИ резултати пописа становништва у Хрватској изненадили су и највеће песимисте јер показују да у земљи живи свега 3,88 милиона људи што је катастрофални демографски слом.

ДЕМОГРАФСКИ СЛОМ ХРВАТСКЕ: Који су узроци запањујућег смањења броја грађана на попису

Фото АП

Изненађени су и стручњаци из Државног завода за статистику који су још пре који месец предвиђали да у Хрватској живи четири милиона људи. "Ово је резултат потцењене емиграције, односно броја исељених", каже демограф Иван Чипин. Да број становника у Хрватској не буде и мањи "кривци" су инострани радници који се, ако раде дуже од године дана, додају сталном броју житеља.

Коначни резултати пописа ће се знати крајем године, али већ сада је јасно да су готово сви већи хрватски градови, осим Загреба, остали без великог броја становника. Укупно, у односу на попис од пре десет година, Хрватска у среду има чак за 10 одсто мање становника.

Мање је и Срба у Хрватској, па су тако нека места у којима су пре десетак година живели Срби, сада потпуно пуста или је остало тек неколико стараца. И иначе, према подацима УН, становници Хрватске су међу најстаријима на свету.

Ситуацију погоршава и корона. До сада је вирус узео, према званичним бројкама, 10.000 грађана Хрватске, а америчке прогнозе говоре да би до пролећа следеће године могло да буде и 15.000 умрлих од вируса. Само у уторак, од последица короне умрло је 59 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ХАОС У БОСНИ ЗБОГ ШЕШЕЉА: Радикалима бране да изађу на изборе!