ТРАЖЕ ОД ЛЕКАРА ДА ПРИЈАВЉУЈУ ПАЦИЈЕНТЕ ПОЛИЦИЈИ: Подигла се бура у Хрватској - ево шта је разлог

Ј. Керблер - Стални дописник из Загреба

28. 10. 2021. у 14:32

ПО НОВОМ закону о саобраћају лекари опште праксе у Хрватској требали би полицији пријављивати своје пацијенте који користе средства за умирење или имају неку хроничну болест.

ТРАЖЕ ОД ЛЕКАРА ДА ПРИЈАВЉУЈУ ПАЦИЈЕНТЕ ПОЛИЦИЈИ: Подигла се бура у Хрватској - ево шта је разлог

Фото М. Анђела

Реакције су огорчене, јер лекари никако не желе да раде тај посао, а др. Крешимир Луетић, шеф Хрватске лекарске коморе каже да нема говора о таквој сарадњи са полицијом. "Ако треба, идемо на уставни суд", тврди Луетић уз аргумент да тако нешто не постоји у ниједној држави чланици Европске уније.

Сами лекари тврде да би се тиме повредио однос између њих и пацијената, који би у њима гледали ”цинкере”, а неки би били извргнути и агресији пријављених пацијената. Уосталом и без тога је све више грубих напада на лекаре широм Хрватске и да је једино решење да сами лекари упозоре своје пацијенте да не возе аутомобиле ако узимају неке лекове.

Реформа

Због астрономских дугова хрватски министар здравства Вили Берош предложио је мере за реформу здравства, између осталог плаћање здравствених услуга за младе. Држава би требала да преузме од локалне заједнице бригу за све болнице, а јавна набава би била обједињена.

У Хрватској је иначе све мање лекара опште праксе, на неким острвима их и нема и стално се позивају пензионисани лекари да се врате у ординације. Превише је папирологије и лекари се жале да се ионако не могу да посвете пацијентима, а ова додатна обавеза пријављивања полицији би рад ординација још закомпликовала. И без новог закона годишње лекари траже за најмање 10.000 људи додатне лекарске прегледе, а сада су предвиђене и драконске казне за све који податке о здравственом стању својих пацијената не пошаљу полицији. И пре новог закона било је случајева да су лекари кажњени са 700 евра јер нису пријавили неке случајеве.

Др. Наташа Бан Тоскић која представља лекаре опште праксе каже да нови закон погодује богатима, који ће ићи приватницима и који их неће пријављивати. На попису оболења и здравствених тешкоћа због којих лекари требају пацијенте пријавити полицији је и шећерна болест и оболења бубрега, а многи лекари не виде ни због чега би хроничне пацијенте који немају посебних сметњи требало пријавити и упутити на додатне прегледе о којима ће им овисити возачка дозвола.

- Предуслов за успешно лечење је поверење између лекара и пацијента, а ми не желимо да будемо ни судије, ни део репресивног сустава. То би био сумрак породичне медицине - каже др. Бан Тоскић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)