УКЛАЊА СЕ ПОЛОВИНА БАНКОМАТА У ХРВАТСКОЈ? Трошкови заштите и безбедности већи од користи за банке

Novosti online

27. 10. 2021. у 19:57

ЧАК половина банкоматске мреже у Хрватској, која има 6.000 банкомата, могла би због великих трошкова бити угашена због увођења додатне регулативе за заштиту и сигурност банкомата.

УКЛАЊА СЕ ПОЛОВИНА БАНКОМАТА У ХРВАТСКОЈ? Трошкови заштите и безбедности већи од користи за банке

Илустрација / Фото Depositphotos

Банке су, како пренси ХТВ, већ укидале банкомате за које су процениле да је трошак њиховог одржавања већи од користи коју имају од висине промета и бројности клијената. Према регулативи, већа сигурност банкарске мреже нужна је како би се смањиле криминалне радње на банкоматима. Банке би због тога у сигурност банкомата требало да инвестирају по неколико хиљада евра. Стога су најавиле повлачење дела банкомата из употребе, посебно оних у руралним подручјима, пренио је Бонитет.

Банке ипак од МУП-а траже компромисно решење везано за сигурност банкомата јер сада улажу 80 до 100 милиона евра у ИТ системе ради конверзије куне у евро која је нужна због скорог увођења евра, преноси портал Инвеститор.

Из МУП-а поручују како је прописано да се банкомати штите системом електрохемијске заштите којим се трајно означују и уништавају новчанице при покушају насилне провале. Тако заштићени банкомати морају на видљивом месту имати истакнуту ознаку о тој врсти заштите.

rs.sputniknews.com

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)