КРАЈЊЕ МЕРЕ: Словенија разматра слободно кретање само за вакцинисане

Танјуг

27. 10. 2021. у 18:16

ЗБОГ наглог погоршања епидемиолошке ситуације словеначка влада одлучила је данас да уведе оштрије рестриктивне мере које ће ступити на снагу од понеђељка, а не искључују се и нове ако се наставе актуелни негативни трендови.

КРАЈЊЕ МЕРЕ: Словенија разматра слободно кретање само за вакцинисане

Фото: Архива ВН

- Епидемиолошка слика је лоша, идемо према најгорем стању у епидемији до сада - рекао је министар здравља Јанез Поклукар.

Не буде ли се стање променило и ако број хоспитализованих на интензивној нези због ковида-19 порасте на 160 до 180 (тренутно их је 133), то би значило могуће затварање делова друштвеног живота, додао је.

Поклукар упозорава да је, уз тренд у којем је 3.000 или 4.000 новозаражених дневно, последњи тренутак да се "спречи Бергамо и слом здравственог система".

Од понеђељка сви ученици и студенти, који се "самотестирају" како би могли на наставу, то ће убудуће, уместо једном, морати да раде два пута недељно, преноси Хина.

Осим тога, чешћа редовна обвезна тестирања од понеђељка се уводе и у здравственим и социјалним установама, а маске ће морати да носе и они који су вакцинисани, ако су у непосредном контакту с другим особама.

Власници локала мораће да контролишу ковид пропуснице гостију, а ако ови одбију да их покажу или да се идентификују треба им забранити улаз, у противном сносе одговорност, речено на владиној конференцији за новинаре.

Председница стручног тима владе за ковид-19 Матеја Логар навела је као могућу крајњу меру омогућавање рада и слободног кретања само за вакцинисане или оне који су прележали корона вирус и имају имунитет, а могуће је и увођење онлајн наставе или обавезно тесирање за све ученике и студенте.

Због тешке епидемиолошке ситуације најављен је прелазак још две болнице у ковид систем.

У Словенији је у последња 24 сата регистровано 3.166 новозаражених што је највише од 5. јануара, а преминуло је девет пацијената. Истовремено број позитивних тестова премашио је 38.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)