СРАМНА ОДЛУКА ГРАДСКОГ ВЕЋА ВУКОВАРА: Србима поново оспорено право на ћирилицу

Танјуг

26. 10. 2021. у 13:50

ГРАДСКО веће Вуковара, на предлог градоначелника Ивана Пенаве, поново је данас одбило да српској мањини дозволи јавну употребу ћирилице.

СРАМНА ОДЛУКА ГРАДСКОГ ВЕЋА ВУКОВАРА: Србима поново оспорено право на ћирилицу

Фото Ж. Кнежевић

Како је пренела агенција Хина, Градско веће је већином гласова одлучило да се у Вуковару још нису стекли услови за примену проширених права припадницима српске мањине, која подразумевају јавну употребу ћирилице.

Одлука је донета већином гласова на седници на којој се расправљало о "достигнутом степену разумевања, солидарности, сношљивости и дијалога међу грађанима Вуковара, припадницима хрватског народа и припадницима српске националне мањине".

Вуковарски градоначелник Иван Пенава оценио је у расправи да грађани српске националности у Вуковару користе сва загарантована права, а за нова се, казао је, нису стекли услови.

- Мишљења сам да је сношљивост таква да омогућава нормалан рад и атмосферу као и односе у граду Вуковару. Сваки искорак, било горе, било доле, лево или десно, могао би изазвати напетости - казао је Пенава.

Подсетио је да већ 10 година Вуковарчани оспоравају попис становништва из 2011. године јер сматрају да не одговара тада утврђеном нити броју грађана у Вуковару, нити броју Срба у граду.

Одборник Срђан Милаковић (ДСС) поручио је Пенави како није истина да је споран попис становништва, већ целокупан однос према грађанима српске националности.

- Ви никада нећете признати двојезичност било шта да покаже попис становништва - поручио је Милаковић Пенави, оценивши да је прича о двојезичности у граду Вуковару од почетка била прича већинског народа док је улога грађана српске националности и политичких представника Срба била споредна.

Заменик вуковарског градоначелника из редова српске националне мањине Срђан Колар (СДС С) устврдио је да су Срби тек играчка у политичким односима који владају у Вуковару, рекавши како није истина да Срби нису за побољшање односа, споменувши притом посету српског председника Тадића.

Никола Мажар (ХЏ) је истакао да атмосфера у овом граду није нормална, а градским властима је замерио да у протеклих годину дана нису учиниле ништа како би се ситуација поправила.

Споменуо је физичке обрачуне међу младима, насртаје на ученике и наставнике којих је било у протеклих годину дана у Вуковару.

- Најгоре је што се у тих годину дана променио ментални склоп грађана на начин да су се осећали несигурнији него 1998. у време повратка - казао је Мажар.

Градско веће Вуковара сваког октобра, према одлуци Уставног суда, расправља о томе треба ли у Вуковару, у складу с Уставом РХ и Уставним законом о правима националних мањина, увести ћирилицу у јавну употребу.

ЗАПРАТИ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

ЕКСПЛОЗИЈА У ПОЛИЦИЈСКОЈ СТАНИЦИ: Повређено 13 полицајаца и два пролазника

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

БРУКА НА АУСТРАЛИЈАН ОПЕНУ: Новинари терали Циципаса да се одрекне речи да је Ђоковић најбољи свих времена, овако се све завршило!