БАНКЕ ОЈАДИЛЕ ХРВАТЕ: Откривена превара тешка 93 милиона евра

Novosti online

21. 10. 2021. у 17:13

ХРВАТСКА агенција за надзор финансијских услуга (ХАНФА) утврдила је да су лизинг куће, махом у власништву банака, супротно потписаном уговору и потпуно неосновано повећавале рате отплате корисницима лизинга.

БАНКЕ ОЈАДИЛЕ ХРВАТЕ: Откривена превара тешка 93 милиона евра

Илустрација / Фото Depositphotos

Превара тешка 700 милиона куна (93 милиона евра), утврђена је за период од 2008. до 2020. године, а преварено је око 50 хиљада клијената, преноси портал индеx.

Недозвољено понашање према корисницима лизинга је пријавила надлежним хрватским органима бивша запослена у Рајфајзен Лизингу, Сања Мехиновић, која је предала документацију на основу које је регулатор утврдио неправилности и незаконитости.

Она је, у интервјуу за портал Индеx рекла да је менаџмент Рајфајзен лизинга, у којем је радила од 2007. до 2018 године на разлиучитим менаџерским функцијама, "делио клијенте на глупе и паметне", при чему рате отплате нису неосновано повећаване "паметним" клијентима из страха да би могли да открију превару.

С друге стране, овој другој групи клијената та лизинг кућа неоправдано и једнострано мењала фиксни део каматне стопе (маржу) у активним уговорима о лизингу, а да за то није имала јасну подлогу у уговорним одредбама ни оправдане разлоге. О изменама, корисници лизинга нису ни обавештавани, иако је то било изричито прописано.

Ипак, поједини из ове друге групе су открили превару, а менаџмент Рајфајзен Лизинга је, према њеним речима, склапао нагодбе с њима како остали клијенти не би сазнали да плаћају више него што треба.

Мехиновић је рекла да хрватско Министарство финансија, које има одељење за контролу лизинга, уопште није реаговало на њену представку и доказе против лизинг друштава.

Контрола коју је поводом њене пријаве спровела ХАНФА у Рајфајзен Лизингу показала је такође да су клијенти били подељени у две фрупе, чиме су потврђени наводи Мехиновићеве.

Многи клијенти, како се чини, ипак неће моћи да буду обештећени јер ХАНФА тврди да је већина случајева застарела. Процењује се да ће клијентима, који су преварени за 700 милиона куна, бити враћено тек нешто више од 20 милиона куна (око 2,7 милиона евра).

Адвокат који заступа оштећене, Игор Метелко, изјавио је за Индеx да тврдње о застаревању већине случајева не стоје, јер нити су вођени судски поступци нити су доношене судске одлуке у вези са овим, на основу којих би рок застаревања почео да тече.

Тврдња да су лизинг куће у обавези да врате само 20-ак милиона куна, како објашњава, последица је погрешног тумачења општег рока застаревања, на основу којег би корисници лизинга имали право на поврат преплаћених износа само унатраг за последњих пет година, а не за цео спорни период, почев од 2008.

- Није спорно трајање наведеног рока, већ када почиње његов ток Преведено на предметне случајеве лизинга, застара за све преплаћене месечне рате, независно од тога од када датирају, не само да није наступила него још није почела ни да тече. Напротив, почиње да тече тек када се у сваком поједином судском поступку путем судске одлуке утврди ништавост спорне уговорне одредбе о једнострано промењивој каматној стопи - рекао је Метелко.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

"НОВОСТИ" САЗНАЈУ: Тужилаштво и адвокати траже изузеће председника већа у новом случају против Шарића

ЈАВНО тужилаштво за организовани криминал, као и браниоци који су ангажовани у новом поступку који се води против Дарка Шарића и других оптужених, како незванично сазнајемо, поднели су председнику Вишег суда у Београду захтев за изузеће судије Синише Петровића, који је постављен да са још двоје колега води главни претрес.

29. 05. 2023. у 14:03

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

НОВАК У КЛИН, НИКОЛА У ПЛОЧУ: Због онога што је Јокић рекао, Ђоковић морао да реагује усред Ролан Гароса