НАЗВАО ИХ СОРОШЕВИМ МАРИОНЕТАМА: Европски јеврејски конгрес тражи извињење од Јанеза Јанше (ФОТО)

Танјуг

21. 10. 2021. у 00:33

ЕВРОПСКИ јеврејски конгрес (ЕЈЦ) затражио је извињење од словеначког премијера Јанеза Јанше због његовог твита о неким посланицима у Европском парламенту које је назвао "Сорошевим марионетама", а за који сматрају да садржи антисемитски набој.

НАЗВАО ИХ СОРОШЕВИМ МАРИОНЕТАМА: Европски јеврејски конгрес тражи извињење од Јанеза Јанше (ФОТО)

Фото АП

Јанша је прошлог четвртка на Твитеру објавио слику која приказује наводне везе америчког милијардера и филантропа јеврејског порекла Џорџа Сороша с неким европским парламентарцима, навевши да су "Сорошове лутке", међу њима и холандску европарламентарку Софи Велд, која критикује Јаншину владу због одступања од начела владавине права и гушења слободе медија, пренела је Хина.

Председник Европског јеврејског конгреса Моше Кантор казао је за Словеначку телевизију како се надају да ће се премијер Јанша извинити због таквих "антисемитских алузија" које подупиру теорије завере о јеврејској доминацији и неоправданом утицају у свету.

- То има врло озбиљне историјске антисемитске конотације и оживљава изузетно узнемиравајуће оптужбе које су у прошлости служиле као оправдање напада на Јевреје - казао је Кантор, додавши да се нада Јаншином извињењу и гаранцији да ће антисемитски мотиви остати изван словеначке политичке и дипломатске расправе.

Огорчење Јаншиним твитом изразио је и Роберт Валтл, челник данас малобројне јеврејске заједнице преостале у Словенији након холокауста у Другом светском рату.

Фото: Твитер

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)