ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ НЕЗАДОВОЉНИ: У Словенији број преминулих од короне прешао 5.000

Танјуг

20. 10. 2021. у 23:59

БРОЈ преминулих од ковид-19 у Словенији прешао је 5.000, а здравствени званичници упозоравају да су многи од смртних случајева последњих месеци непотребни јер земља располаже са довољним бројем вакцина.

ЗДРАВСТВЕНИ РАДНИЦИ НЕЗАДОВОЉНИ: У Словенији број преминулих од короне прешао 5.000

Фото: Free Images Pixabay

Према подацима Министарства здравља, број умрлих од почетка пандемије, пре више од годину и по дана износи 5.004, а овај број још не укључује потенцијалне смртне случајеве од данас, о којима ће извештај бити доступан у четвртак, преноси СТА.

Обраћајући се новинарима, начелник Националног института за јавно здравље (НИЈЗ) Милан Крек приметио је да је од 26. јуна умрло 239 људи, за које је рекао да су многи од њих непотребне жртве, јер је за све било довољно вакцине, а тиме је поновио апел за имунизацију.

Тренутно је 56 одсто целокупне популације Словеније примило једну вакцину, а 52 одсто је потпуно вакцинисано, а међу старијим од 50 година 77 одсто је примило једну дозу, а 73 одсто је потпуно вакцинисано.

Словенија бележи експоненцијални раст преноса корона вируса, а дневни број нових инфекција јуче је достигао деветомесечни максимум од 2.145.

Како је наведено, вирус се тренутно најбрже шири међу 15-24-годишњацима и 35-44-годишњацима, односно међу студентима и радном популацијом.

Крек је такође упозорио на потенцијалну нову варијанту вируса која би могла бити још заразнија од садашње, саопштио је да су информације још увек оскудне, али индиције из Велике Британије указују на то да би нова варијанта могла бити одговорна за повећање хоспитализација.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)