УТАЈИО ПОРЕЗ И ФАЛСИФИКОВАО ДОКУМЕНТА? Покренута истрага против словеначког министра правде

Танјуг

19. 10. 2021. у 23:05

ОКРУЖНИ суд у Мурској Соботи отворио је званичну истрагу против словеначког министра правде Марјана Дикаучича због сумње у утају пореза и фалсификовање докумената, што су оптужбе које он одбацује, преноси СТА позивајући се интернет портал ПОП ТВ.

УТАЈИО ПОРЕЗ И ФАЛСИФИКОВАО ДОКУМЕНТА? Покренута истрага против словеначког министра правде

Фото: ЕПА

Окружно државно тужилаштво у Мурској Соботи затражило је од суда да отвори званичну истрагу у августу 2020. године, док је финансијска управа (ФУРС) још у августу 2017. поднела кривичну пријаву против Дикаучича.

Случај се односи на време када је Дикаучич, који је средином јуна именован за министра правде, био одговорно лице у предузећу БГА и предузећу Превози Жижек у стечају, са седиштем у Горњој Бистрици, југоисточно од Мурске Соботе.

Окружно државно тужилаштво потврдило је почетком септембра за портал да је у августу 2017. године добило одговарајућу кривичну пријаву од ФУРС -а због наведених сумњи.

Речено је да је две године касније затражило правну помоћ од босанских власти, а након одговора у фебруару 2020. тужилаштво је 24. августа 2020. наложило формалну истрагу Окружном суду у Мурској Соботи.

Тада је министар Дикаучич за портал порицао оптужбе и изјавио да је целу документацију за наводно дело предао полицији 2019. године, као и да га је суд саслушао 2019, а затражио је и вештачења графолога због, како како је рекао, очигледно фалсификованог потписа на документима који га терете.

Министар се суочава са изгласавањем неповерења парламенту, што су затражиле опозиционе странке левог центра због неуспеха владе да именује делегиране европске тужиоце, а лидер ЛМШ Марјан Шарец рекао је да ова оптужба није укључена у захтев, али да ипак доказује да је покушај опозиције да га смени исправан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)