МЕЊА СЕ ЗАКОН О РАДУ: Шефови у Хрватској више не могу да зову запослене после радног времена

Јурица Керблер, Стални Дописник из Загреба

18. 10. 2021. у 19:47

АКО Закон о раду ускоро у Хрватској буде измењен, шефови више неће моћи да позивају своје запослене после радног времена.

МЕЊА СЕ ЗАКОН О РАДУ: Шефови у Хрватској више не могу да зову запослене после радног времена

Фото Н. Фифић

Како би то изгледало у пракси код неких занимања, од лекара до ватрогасаца, никоме није јасно, али по измењеном закону не би било могуће ни послати мејл запосленоме ако му је истекло радно време. Ако некога шеф и назове, тај се неће морати да јавља на мобилни или одговори мејлом. До сада је у Европи само Ирска унела сличну одредбу у закон.

То је само један од предлога, међу којима је и регулисање рада од куће. Сви којима ће то бити омогућено добиће од послодаваца и трошкове за режије, а за рад од куће моћи ће да се определе родитељи који имају децу до осам година старости. Убудуће би достављачи хране и возачи који раде за разне компаније које превоз регулишу преко интернета требали бити у радном односу или ће морати сами да плаћају пензијско и здравствено осигурање. Уводи се и заштита од мобинга на радном месту, а родитељи који имају малу децу добиће и пет додатних дана годишњег одмора. Када запослени напуни 65 година живота неће му аутоматски престати радни однос, већ се може са послодавцем да договори и настави са радом. Законски ће се регулисати и рад на одређено време, али и санкције за прекршаје на радном месту, које укључују и привремено удаљавање радника уз задржавање радничких права.

Нови закон требао би да буде донесен до лета следеће године, а тек следе реакције синдиката и послодаваца.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: НЕРЕДИ У НЕМАЧКОЈ: Сукоб полиције и припадника "Антифе"

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)