ХРВАТИ У КРИЗИ: Трошимо неколико хиљада куна више, одричемо се кафе, одеће...

Novosti online

15. 10. 2021. у 21:35

ТАЛАС поскупљења захватио је Хрватску.

ХРВАТИ У КРИЗИ: Трошимо неколико хиљада куна више, одричемо се кафе, одеће...

Фото: ЕПА

Већ током лета је поскупела храна, највише се то осетило на ценама уља, воћа, поврћа, недавно су поскупели пекарски производи, док је у последње две недеље драстично скочила цена горива.

Јуче је стигла нова најава поскупљења и то јавног превоза у Загребу, а исто је за очекивати и у осталим градовима.

- С обзиром на цене деривата, на цене гаса, грађевинског материјала, некакву пузајућу инфлацију, сасвим је јасно да ће доћи и да треба доћи до корекције цена ЗЕТ-ових карата. Тешко је израчунати колико би тачно требала бити карта, али вероватно ће се кретати око 8 куна (око 125 динара) - рекао је шеф Синдиката ЗЕТ-а Дражен Јовић.

Продавачи меса су рекли да је месо већ поскупело за 5 и 10 куна по килограму.

Грађани кажу да су итекако приметили поскупљења, па су се многи морали одрећи неких ствари и пажљиво разматрају трошење сваке куне.

Маја из Загреба испричала је да је њена породица итекако приметила поскупљења, поготово у храни.

- Највише сам приметила поскупљење сунцокретовог уља, маслиновог уља, маслаца, као и воћа и поврћа. Задња два месеца трошимо око 2.000 до 2.500 куна више него пре. Осетно је све поскупело. Нисмо у ситуацији да ћемо се морати нечега одрећи, али нам свакако нису драга ова поскупљења - казала је Маја.

Фото: Принтсцреен

Тања је мајка троје деце, а поскупљења хране велики су ударац на њихов животни стандард. Због тога се одрекла неких ствари које је пре чешће могла приуштити. Каже како сад месечно потроши 2.000 куна више него пре лета.

- Приметила сам поскупљење свих кућних потрепштина, хране, поготово уља и воћа. Код нас је воће јако поскупело, а ми једемо доста воћа и видим да су цене отишле јако горе. Месечно сигурно трошим 2.000 куна више, имам троје деце. Већ смо се одрекли неких ствари. Мање трошимо на одећу, ређе је купујемо. Исто тако не одлазимо у ресторане као пре. Ређе једемо напољу без обзира ради ли се само о објекту брзе хране, дакле не говоримо о неким скупим ресторанима - испричала је Тања.

Далматинка Тина, која живи у Загребу, каже како има среће јер јој родитељи шаљу храну коју сами узгајају. Ипак, поскупљење је осетила, а већ се и одрекла неких ствари, као одлазака на кафу током паузе, куповине одеће..

- Приметила сам поскупљење, највише хране, месо и јаја не купујем, шаљу ми моји домаће. Али видим да је скупљи хлеб, млеко, пахуљице, уље је прескупо, месечно ми треба 1.000 куна више. Не возим аутомобил, па ми је ту уштеда. Возим бицикл, па штедим и на јавном превозу. Кафа у кафићима је поскупела бар по куну, две, тако да идем мање на кафе. И на послу сам знала изаћи напоље на паузу па би попила кафу, сад не идем. Мислила сам ове зиме купити нову зимску јакну, одустала сам од тога - рекла нам је Тина.

(Индекс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)