ПРИТИСАК НА ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР: У Румунији обустава хоспитализација и операција на 30 дана

Танјуг

05. 10. 2021. у 10:41

РУМУНСКИ шеф Одељења за ванредне ситуације (ДСУ) Раед Арафат најавио је данас да ће бити издата наредба према којој ће на период од 30 дана бити обустављене хоспитализације и операције, као и друге медицинске процедуре које се могу померити, а због тренутне ситуације са вирусом корона.

ПРИТИСАК НА ЗДРАВСТВЕНИ СЕКТОР: У Румунији обустава хоспитализација и операција на 30 дана

Фото: ЕПА

Раед Арафат на конференцији за новинаре је рекао да због ситуације са коронавирусом тренутно постоји притисак на хитни и здравствени сектор, преноси Ађерпрес.

А са тим у вези, како је навео, скренуо је и пажњу на чињеницу да се у року од недељу дана број инфекција удвостручио и да „још увек нема тенденције изједначавања или опадања“.

 - Након разговора са колегама из Министарства здравља, анализа које су направљене у Националном центру за интервентну команду и координацију, разговора са неколико руководилаца болница, морамо да издамо наредбу, на 30 дана, која предвиђа да ће руководиоци јавних здравствених установа наложити мере за обустављање хоспитализација за операције и за друге хитне третмане и истраге које се могу померити - рекао је Арафат.

Додао је да ће ту наредбу наложити руководиоци јединица за јавно здравља.

Арафат је, међутим, нагласио да се ове одредбе неће односити на хитне случајеве, труднице које захтевају обавезне прегледе, пацијенте који имају рак или којима је потребна дијализа, као и на оне који морају редовно да долазе у болницу ради праћења, испитивања или лечења.

Наводи да ће се такви медицински поступци и даље изводити у јавним медицинским установама, те да су мере применљиве на основу анализа лекара специјалиста.

БОНУС ВИДЕО:

"НАЈВАЖНИЈИ ЈЕСЕЊИ ПОСАО": Како се прави добра ракија - од почетка до краја

Zapratite Nportal na Fejsbuk stranici

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)