ДОДИК РАСКРИНКАО НОВУ ЗЛОУПОТРЕБУ: Жељко Комшић опет у центру скандала

Novosti online

04. 10. 2021. у 17:39

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик упутио је писма председнику Европске комисије Урсули фон дер Лајен, председнику Европског савета Шарлу Мишелу, премијеру Словеније Јанези Јанши у којем је, поводом Самита ЕУ-Западни Балкан, који ће бити одржан 6. октобра на Брду код Крања, указао да БиХ није донела одлуку о учешћу на овом скупу, нити је именовала делегацију и дефинисала платформу.

ДОДИК РАСКРИНКАО НОВУ ЗЛОУПОТРЕБУ: Жељко Комшић опет у центру скандала

Фото: Принтсцреен

Указавши на значај овог самита за будућност региона и БиХ, као и чињеницу да ће се усвајати платформа о којој нико у БиХ није заузео став, Додик је нагласио да је то у директној надлежности Председништва БиХ, али да уопште није заказана седница на којој се о свему томе требало разговарати.

- У складу са тим, сваки вид учешћа на било који начин сматрамо кршењем Устава БиХ и пословника о раду Председништва БиХ - поручио је Додик и подсетио да су сва спољнополитичка питања у директној надлежности Председништва БиХ и о сваком питању потребно је постићи консензус у складу са Уставом БиХ и Пословником о раду Председништва БиХ.

С обзиром на чињеницу да је председавајући Жељко Комшић најавио свој одлазак на Самит иако нису спроводени неопходни законски услови предвиђени Пословником о раду Председништва БиХ, Додик је појаснио да према Пословнику, Уставу и законским регулативама којим се уређује рад Председништва и појављивање чланова на скуповима регионалног и међународног каракетра потребно је сазвати седницу Председништва БиХ да би се консензусом донела одлука о делегацији која ће представљати БиХ на тим скуповима.

- Будући да је овај пут изостала законом предвиђена процедура сазивања седнице, понашање Комшића је противправно и грубо кршење постојећих законских оквира у вези са надлежностима Председништва БиХ те да је о томе потребно расправити и изјаснити се - истакао је Милорад Додик.

Српски члан Председништва БиХ је у писму Фон дер Лајен и Мишелу нагласио да је веровао да је разумела и схватила како функционише Председништво БиХ као колективни орган од три члана и да тај орган одлучује консензусом, али да сада видим да то све није тако, те да још верује да је лоше саветована када је на престојећи Самит ЕУ-Западни Балкан позван само Комшића.

- На овај начин су Вас директно ставили у функцију рушења БиХ и Дејтонског споразума на чему они почивају, а највише Устав БиХ. Овај једнострани приступ само доприноси распаду БиХ и сви актери који то подржавају - подржавају само распад. Нажалост, сведоци смо ситуација када неки функционери злоупотребљавају међународне форуме, догађаје и састанке различитих тела износећи неусклађене и неовлаштене изјаве које не одражавају став свих релевантних актера у БиХ - констатовао је Додик.

Он је поручио да Комшић у овом случају излаже само личне или ставове своје странке, али ни под којим околностима не треба сматрати да је таква изјава дата у име БиХ.

- Злонамерна политичка мантра, за коју се очекује да ће бити представљена у говору Жељка Комшића, у више наврата истичући две од три етничке припадности као покретач свих проблема у БиХ, једноставно је неистинита и одражава константну праксу замене теза. Посљедично, укупна политичка ситуација у БиХ је нестабилна, а ову нестабилност подржава и међународна заједница која одлучује затворити очи пред покушајима попут писама овог садржаја - нагласио је Додик.

Он је у писму Мишелу указао да делегација која ће присуствовати самиту ЕУ-Западни Балкан наводно у име БиХ ни у ком случају није делегација БиХ коју су одобриле и овластиле надлежне институције и према прописима који су на снази у БиХ, на било којем нивоу.

Српски члан Председништва БиХ подсетио је Мишела да БиХ има сложену изборну структуру, а у овом тренутку врло сложену политичку ситуацију узроковану једностраним, недемократским акцијама неких представника међународне заједнице.

У писму Јанши, српски члан Председништва је указао да је стање у БиХ више него сложено, а да се та ситуација још више погоршава оваквим случајевима, када Жељко Комшић не тражи одлуку Председништва БиХ која је неопходна за учешће у име БиХ.

- Уважени председниче Владе, ово се дешава у континуитету и доводи до распада БиХ као државне заједнице - истакао је Додик и изразио наду да ће премијер Словеније, као домаћин скупа, обратити одговарајућу и озбиљну пажњу на незавидну ситуацију која је узрок овог писма.

Писма исте садржине Додик је упутио и свим шефовима држава ЕУ и земаља Западног Балкана, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

(СРНА)

Запратите Нпортал на Фејсбук страници.

БОНУС ВИДЕО - ПРОЦУРИО СНИМАК СА ЦЕТИЊА: Мило и Чанак хаос на Цетињу организовали уз чивас и пиво

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)