ПОТВРЂЕНА ОДЛУКА О РАЗРЕШЕЊУ ГОРДАНЕ ТАДИЋ: Премештена на место тужиоца

О. М.

23. 09. 2021. у 20:42

ДРУГОСТЕПЕНА дисциплинска комисија за тужиоце Високог-судског и тужилачког савета (ВСТС) БиХ потврдила је одлуку којом је главном тужиоцу Тужилаштва БиХ Гордани Тадић изречена мера премештања с места главног тужиоца на место тужиоца, саопштио је ВСТС.

ПОТВРЂЕНА ОДЛУКА О РАЗРЕШЕЊУ ГОРДАНЕ ТАДИЋ: Премештена на место тужиоца

Фото Тужилаштво БиХ

Одлука није правоснажна и против ње је дозвољена жалба Савету у року од осам дана од дана пријема одлуке. Првостепена комисија је 23. јула утврдила дисциплинску одговорност Тадићеве.

Комисија је образложила да је главна тужитељка пропустила да поступи у складу са релевантним одредбама правилника о систему за аутоматско управљање предметима у тужилаштвима (ТЦМС) и закључку Савета од 17. и 18. децембра 2014. године, којим ВСТС "задужује главне тужиоце у БиХ да у својим институцијама обезбеде додељивање предмета свим тужиоцима путем ТЦМС-а".

Према наводима Првостепене комисије, Тадићева је пропустила предузети потребне радње с циљем отклањања евентуалних техничких препрека за доделу предмета аутоматским системом одабира, чиме је починила дисциплинске прекршаје немар или непажњу у вршењу службених дужности и пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтевима Савета, Закона о ВСТС-у.

Тадићева је, супротно одредбама Закона о заштити тајних података БиХ, пропустила да покрене поступак персоналних безбедносних провера запослених у Тужилаштву БиХ, те је пропустила поступити у складу са закључком ВСТС-а БиХ од 17. јула 2019. године, којим "се обавезују све правосудне институције у БиХ да хитно проведу све обавезе и мере прописане Законом о заштити тајних података БиХ", чиме је такође починила дисциплинске прекршаје - немар или непажња у вршењу службених дужности и пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтевима Савета, став је Првостепене комисије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)