ЗОРАНЕ, ВРАТИ СЕ, НЕ БРУКАЈ НАС! Хрватски медији брује због дугог низа гафова председника хрватске на Генералној скупштини УН у Њујорку

Ј. Кеблер, од сталног дописника Загреб

23. 09. 2021. у 22:37

У ХРВАТСКОЈ политици још није забележено да један председник који учествује у раду Генералне скупштине УН не оде на сусрет са главним секретаром, јер има "пречег посла".

ЗОРАНЕ, ВРАТИ СЕ, НЕ БРУКАЈ НАС! Хрватски медији брује због дугог низа гафова председника хрватске на Генералној скупштини УН у Њујорку

Фото Танјуг/АП

Ето, урадио је то Зоран Милановић. Дуг је списак Милановићевих бисера из зграде на Ист Риверу, али и осталих места које је посетио.

Аналитичари у Хрватској посебно истичу његове речи да Хрватској чланство у Европској унији "нема дубљег смисла" ако се не повуче сваки могући евро. "Морамо да извучемо максимум", рекао је Милановић.

Политичари се о Милановићевим бисерима из Њујорка не изјашњавају, али угледна хрватска новинарка Сања Модрић у "Телеграму" пише: "Само да се што пре врати кући, у Њујорку сваки дан по један скандал... Овде прави битно мању штету". Модрићева набраја све гафове председника, уз додатак да "то што је успео да надроби у неколико дана даје сасвим разумну подлогу за параноју да нам се сваки његов час више у Њујорку може додатно обити о главу".

Финале Милановићеве УН турнеје је изјава да је и "председник Хрвата у БиХ", што се никада није усудио да каже ни Фрањо Туђман. Угледни аналитичар Жарко Пуховски каже да је Милановић на хрватској политичкој сцени деснији од ХДЗ и Андреја Пленковића. Тезу да је реч о "незаконитом политичком сину Туђмана" наглашавају многи хрватски медији.

Наводно премијеру, који са Милановићем није у складним односима, није добро пало ни што је повео "преко Баре" и бившу председницу Колинду Грабар Китаровић, са којом је такође био у жестоком рату уочи избора. Тако, "24 сата", иронично у сталном додатку "Зокијева будилица" пише: "Колинда и ја, јесен у Њујорку. Мирис државништва, озрачје интелекта. Још да ми је до Вашингтона скокнут, макар ограду пољубио. Не бих био први".

Од угледних чланова ХДЗ може се чути да је и недоживљена бламажа да председник Хрватске да "кошарицу" првом човеку светске организације, а на друштвеним је мрежама низ реакција, па и она пошто је председник рекао да је имао дилему због догађаја у региону да ли уопште да иде на заседање Генералне скупштине УН.

- Дао Бог да није отишао - закључује се у једном од коментара.

КОМШИЋ: ШАРЛАТАН ОПАСНИХ НАМЕРА

ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Жељко Комшић, који иначе борави у Њујорку без сагласности трочланог Председништва БиХ, каже да је изјавом да је председник свих Хрвата Милановић превазишао и, како је навео, председника Србије: "То што сам чуо, то је врхунац глупости и анахронизма у региону.

Фото Танјуг/АП

Чак ни Вучић не говори да је председник свих Срба", рекао је Комшић. Додаје да хрватски председник наступа као "поглавица" целога народа, а не као председник једне државе. За Милановића тврди и да је "човек опасних намера" или "шарлатан опасних намера". Милановић је претходно у Њујорку рекао да не зна у ком ствојству је Комшић на Генералној скупштини УН и у чије име говори, као и да је он председник свих Хрвата који имају хрватско држављанство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)