НЕОПХОДНЕ РЕФОРМЕ У БиХ: Милановић се обратио на Генералној скупштини Уједињених нација

Novosti online

21. 09. 2021. у 22:45

ПРЕДСЕДНИК Хрватске Зоран Милановић вечерас се обратио на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.

НЕОПХОДНЕ РЕФОРМЕ У БиХ: Милановић се обратио на Генералној скупштини Уједињених нација

Фото: Принтскрин

Он се дотакао бројних светских политичких тема, попут пандемије коронавируса, Либије, Авганистана, тероризма, али и Босне и Херцеговине.

- У овом тренутку историје нам је изнад свега потребна нада. Насиље, сиромаштво и глад поновно расту - рекао је Зоран Милановић.

Додао да више не можемо игнорисати климатске промене и да је све учесталије миграције стварају бројне размирице.

- Истовремено, популисти и дезинформацијске кампање игноришу чињенице, што на узнемирујући начин може пољуљати поверење јавности у науку и у медије. Међутим, ми не можемо, не смемо и надам се да нећемо попустити - рекао је Милановић.

Наша је дужност, као глобалних вођа, да задобијемо поверење људи и да им дамо наду, нагласио је Милановић.

-  Мултилатерализам, међународна солидарност и сарадња имају мало алтернатива, ако их уопште имају. То је разуман пут рационалних људи - додао је он.

У том је контексту рекао да жели поновно нагласити преданост Хрватске у борби с многим изазовима данашњице.

- То укључује климатске промене, солидарност у временима кризе, заштита људских права, очување међународног права, промовисање образовања и снажење жена, мирно решавање сукоба, борба с организованим криминалом, корупцијом и тероризмом - рекао је Милановић, преноси "Аваз". 

Дотакао се и Босне и Херцеговине.  

- Босна и Херцеговина, како би кренула напред, има потребу за оквиром који се темељи на принципима федерализма, децентрализације и легитимног представништва. Концепт конститутивног народа често је погрешно представљен као препрека једнаким правима свих грађана. Реформе у БиХ су насушно потребне. Нажалост, наративи у Босни и Херцеговини често се крећу између два упорно неостварива и неправедна циља – централизираног управљања и сепаратизма. Сваки је деструктиван на свој начин и противан духу уставног оквира, који произлази из Дејтонско-паришког споразума - додао је Милановић. 

БОНУС ВИДЕО: "ТАЈ ЋЕ СНАЈПЕР НАШ ДА БУДЕ!" Погледајте како су млади Срби дочекали смену страже РОСУ

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)