ИЗБИО И СУКОБ: Протест родбине жртава у Тетову, тражили оставке због пожара у болници, у инциденту повређени и полицајци (ВИДЕО)

Танјуг

17. 09. 2021. у 22:21

СТОТИНЕ демонстраната у северномакедонском граду Тетову тражило је данас оставке званичника, након прошлонедељног пожара у коме је изгорела ковид болница и погинуло 14 особа, а повређено још десетак.

ИЗБИО И СУКОБ: Протест родбине жртава у Тетову, тражили оставке због пожара у болници, у инциденту повређени и полицајци  (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Протест су организовале породице жртава, а демонстранти су захтевали да власти открију налазе истраге о пожару, као и оставку градоначелнице Тетова Теуте Арифи, преноси АП.

Сукоби између полиције и демонстраната избили су испред седишта албанске партије Демократска унија за интеграцију (ДУИ) која је део владајуће коалиције.

Портпарол полиције у Тетову Маријан Јосифоски саопштио је да су четири полицајца лакше повређена, а најмање два демонстранта ухапшена.

Девет дана након пожара у болници, нису објављени подаци из истраге о његовим узроцима, верује се да је пожар био случајан, али није утврђено како је почео, док сведоци и званичници кажу да је пожару претходила експлозија.

Пламен се брзо проширио кроз привремени објекат, који је уништен у року од неколико минута, а у пожару је погинуло 12 пацијената и два рођака у посети, а још 12 особа је повређено.

Министар здравља Венко Филипце понудио је оставку два дана након пожара, као и његов заменик Илир Хасани, заједно са двојицом виших руководиоца болнице, али је премијер Зоран Заев поручио да ће коначну одлуку о поднетим оставкама донети искључиво на основу чињеница из истраге.

Деветнаест теренских болница, финансираних из кредита Светске банке, подигнуто је широм Северне Македоније у прошлој години ради решавања све већег броја хоспитализација због корона вируса и недостатка болничких кревета, наводи АП.

Здравствене власти кажу да је свих 19 изграђено према спецификацијама и стандардима које је Светска банка поставила као услов за кредит.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)