УДРУЖЕНИ У МРЖЊИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Мило Ђукановић код Милановића без доказа нападао Београд и Русију

ЦРНОГОРСКИ председник Мило Ђукановић, који је након догађаја у тој земљи експресно допутовао у Загреб, након разговора са Зораном Милановићем рекао је да је "Цетиње показало да Црна Гора нема владу која штити националне интересе".

УДРУЖЕНИ У МРЖЊИ ПРОТИВ СРБИЈЕ: Мило Ђукановић код Милановића без доказа нападао Београд и Русију

Foto: EPA/Antonio Bat

- Време је наш савезник, а грађански и секуларни идентитет Црне Горе је нападнут сервилношћу актуалне владе пред центрима великодржавног идеализма у Београду - тврди Ђукановић.

Хрватски председник је објаснио да је разлог хитном позиву Ђукановићу да дође у званичну посету Хрватској ”подршка Црној Гори”, подсетивши на догађај из 1997. године када је црногорска полиција зауставила просведнике који су кренули према насељу католичких Албанаца у Тузли.

- То је био тренутак када сам знао да је Црна Гора постала 'нешто друго' - тврди Милановић.

Оценио је да Србија која преговара са Европском унијом нема јасан принцип за улазак, а да је питање за милион евра како третирати регион, као целину или сваку поједину државу.

Милановић се заузима да Црна Гора, Албанија и Северна Мекедонија имају преференцијални третман, а сам ће својим колегама из Европе указати на проблеме у Црној Гори.

- У том духу и са том намером данас је Ђукановић у Загребу - оценио је Милановић, уз констатацију да се Хрватска заузима за модерну, грађанску и отворену Црну Гору.

На новинарско питање да ли је позив Ђукановићу и порука Београду Милановић је потврдно одговорио, док је Ђукановић без доказа оптужио Русију да се умешала у догађаје у региону.

- Русија на простору Западног Балкана делује ради пласмана геополитичких интереса. Поруке које добијамо из Москве су да наше чланству у НАТО-у није добар геополитички избор. Већ сам рекао да нема алтернативе евроатлантској будућности.

Затражио је од Хрватске да пробуди помало успавану пажњу Европе према региону и Црној Гори, а Милановић је реаговао да све државе морају пре свега да буду окренуте саме себи.

- Бавите се собом, то је моја порука, а Брисел да, али у оној мери у којој желите да будете чланица ЕУ. То што нема рата нема разлога и да Европа држи очи затворенима.

За Милановића ”свако трећи” када је реч о Црној Гори, био то Београд, Москва или Брисел је вишак.

Хрватски председник је детаљно говорио о позиву Ђукановићу да дође што пре и констатовао да је позив уследео ”након ових чудних и незгодних догађаја на Цетињу ових дана”.

- До посета је требало ионако доћи, али су га догађаји убрзали - рекао је шеф хрватске државе, а Хрватска је желела дати отворену подршку Црној Гори.

Мило Ђукановић је у Загребу констатовао да се са Западног Балкана поново шаљу ретроградне политичке поруке како је време за остваривање циљева из деведесетих година прошлог века.

- Опет се пласира илузија да на Западном Балкану није могућа мултиетничка демократија и да је време за стварање увећаних национално и верски хомогених држава. И у овим ситуацијама и након њих Црна Гора је одлучна да остане грађанска држава - поручио је Ђукановић, који ће се са Милановићем дружити и на Брионима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за Новости открива какво нас време очекује следеће недеље

ТЕМПЕРАТУРА ПАДА ЗА 15 СТЕПЕНИ?! Метеоролог Тодоровић за "Новости" открива какво нас време очекује следеће недеље

СРБИЈУ је захватио топлотни талас какав се не памти, а јуче је у нашој земљи био најтоплији дан са максималним температурама од 36 до чак 42 степена.

17. 07. 2024. у 15:24

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

СТРАШНЕ ВЕСТИ ЗА УКРАЈИНУ ИЗ БЕРЛИНА: Немачке власти ће преполовити војну помоћ Кијеву

ОЧЕКУЈЕ се да ће немачке власти у среду одобрити буџет за 2025. у коме ће 4 милијарде евра бити издвојено за војну подршку Украјини, уместо 8 милијарди у 2024, преноси Ројтерс, позивајући се на нацрт документа.

17. 07. 2024. у 11:27

Коментари (9)

НИКАД ЈЕФТИНИЈЕ Откријте чари дестинације са идеалним плажама и сјајним проводом!