У УГАШЕНОМ ПОЖАРУ УГАШЕНО 14 ЖИВОТА: Стравичне слике након ватрене стихије у привременој ковид-болници у Тетову (ФОТО)

Младен СТАНЧИЋ, Од сталног дописника Скопље

10. 09. 2021. у 08:45

У ВАТРЕНОЈ стихији која је у среду у 21 сат захватила привремени објекат модуларне ковид-болнице у Тетову на северозападу Македоније, изгорело је 14 особа од укупно 26 пацијената, званично је јуче потврђено из ресорног Министарства за здравство Владе Северне Македоније.

У УГАШЕНОМ ПОЖАРУ УГАШЕНО 14 ЖИВОТА: Стравичне слике након ватрене стихије у привременој ковид-болници у Тетову (ФОТО)

Фото ЕПА

Међу повређенима нема медицинског особља, а преосталих 12 пацијената је пребачено у болницу у Тетово.

Из ватрогосне јединице у Тетову је потврђено да је пожар у модуларној болници пријављен у 21.02, а екипе су за неколико минута биле у акцији гашења.

- Било је укључено седам возила и више од 30 ватрогасаца, али када су они стигли до ковид-болнице она је већ била потпуно у пламену - изјавио је јуче Сашо Трајчевски, заменик командира ватрогасне јединице која је непосредно учествовала у гашењу. - Ватра је кренула изнутра!

Према званичним изјавама већ у 21.30 пожар је локализован, у 21.45 угашен, али је у тих 45 минута изгубљено 14 живота иако су ватрогасци кроз велике ватрене језике из објекта износили тела повређених и страдалих пацијената.

Командир Територијалне ватрогасне бригада у Тетову Ука Алити сведочи да су ватрогасци дали све од себе, али да су ватрени језици били превелики и за 14 пацијената смртоносни.

- Дали смо све од себе, настојали смо да извучемо што више људи, да зауставимо пожар да не захвати и суседне објекте јер би тек тада штета и последице ватре били катастроафални - изјавио је Алити, уз напомену да је ватрогасцима велику помоћ прижила група грађана, као и лекари и здравствени радници који су извлачили тела повређених и настрадалих. - У тим тренуцима нисмо ни знали да ли извлачимо живе или мртве људе.

Потврдио је да је под високом температуром изазваном ватром, експлодирала једна боца са кисеоником што је само још "ојачало пожар". У акцији гашења је повређен један ватрогасац, док је четворици пружена помоћ јер су били отровани димом.

Огромна температура уништила је и металне цеви за водовод у монтажној болници.

На информације које су се у четвртак појавиле на друштвеним мрежама и у делу медија, да је "у градњи болнице у Тетову било пропуста", из Министарства за здравство у Скопљу је саопштено да је свих 19 модуларних ковид-болница у земљи грађено типски, по највишим медицинским и безбедносним стандардима.

- Модуларни ковид-центри, укључујући и болницу у Тетову су отворени после техничког пријема. У свим модуларним болницама уграђени су сертификовани материјали. Ковид-центар у Тетову поседује и све потребне сертификате за заштиту при несрећама - прецизира се у саопштењу Министарства и додаје да је болница имала три улаза, ходници су били широки 2,4 метра а прозори ниски због евакуације.

Министарство очекује да стручњаци и истражни органи што пре све истраже. На терену је петоро тужилаца, троје из Тетова и двоје из Скопља, као и републички јавни тужилац.

Наложена је аутопсија и идентификација тела преминулих. Некима ће идентитет бити утврђен тек на основу ДНК анализе.

Фото ЕПА

Вучић: Спремни да пружимо помоћ

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић разговарао је јуче са македонским премијером Зораном Заевим и изразио саучешће у име свих грађана Србије породицама настрадалих и грађанима Северне Македоније. Истовремено, Вучић је македонском премијеру поручио да је Србија спремна да пружи сваку помоћ.

- Грађани Србије су у болу заједно са људима у Тетову. Спремни смо да пружимо сваку братску помоћ, јер у овој трагедији грађани Македоније нису сами - нагласио је Вучић.

ЖАЛОСТ

НА ванредној седници Владе Северне Македоније проглашена је тродневна жалост на целој територији земље. На здању Владе у Скопљу заставе су спуштене на пола копља.

* * * * * * * *

ЈЕЗИВА СВЕДОЧЕЊА ИЗ УКЛЕТЕ БОЛНИЦЕ

Видела сам изгореле људе, лешеве, много повређених

У СКОПСКИМ медијима је објављена исповест неименоване житељке Тетова, чији је отац био пацијент у ковид-болници претвореној у згариште, и која се у тренутку избијања пожара затекла у болници. Она је изјавила да је пожар највероватније букнуо у тренутку када су лекари и медицинско особље "дефибрилатором покушавали да реанимирају девојчицу која је умирала" у соби до оне у којој је био њен отац. У тренутку интервенције, како је описала, чули су се повици и велика растрчаност персонала, а убрзо затим и панични позиви за помоћ јер је из штекера избио пожар.

Фото АП

Она је рекла да је уз помоћ медицинског особља успела кроз прозор да извуче свог болесног оца из болнице која је већ била у великом пламену. Он је касније збринут на интерном одељењу тетовске болнице.

- Видела сам изгореле људе, лешеве, много повређених! Тако нешто не бих пожелела никоме да види. Болница је изгорела за неколико минута, у тих неколико минута ко је успео да се спасе - спасао се, горело је веома брзо - преноси њено сведочење скопски "Слободен печат".

А пред камерама ТВ Телма млади човек је са сузама у очима сведочио да су му у болници била оба родитеља. Каже, успео је да у последњем тренутку спасе оца, али нажалост не и мајку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)