ВЕЋЕ О РИЗИЦИМА УСТОЛИЧЕЊА: Коначну процену ситуације у Црној Гори данас ће дати веће за националну безбедност

В. К.

03. 09. 2021. у 13:22

КОНАЧНУ реч о безбедносној ситуацији у Црној Гори уочи устоличења митрополита Јоаникија, заказаног за недељу у Цетињском манастиру, даће Веће за националну безбедност, које ће данас одржати своју седницу.

ВЕЋЕ О РИЗИЦИМА УСТОЛИЧЕЊА: Коначну процену ситуације у Црној Гори данас ће дати веће за националну безбедност

Фото Архива

Овај састанак заказао је премијер Здравко Кривокапић, а безбедносни врх државе на њему би требало да сабере процене ризика које се раде свакодневно и које важе као изузетно неповољне.

- Устоличењу неће присуствовати политичари, нити ико од представника дипломатског кора, како је то првобитно било најављено - рекао је јуче протојереј Никола Пејовић.

- На церемонији биће само епископи с гостима, део свештенства Митрополије и по неколико представника црквених општина. Долазак на Цетиње најавили су великодостојници Римокатоличке цркве у Црној Гори што је очекивано и прихватљиво, с обзиром на значај који има устоличење митрополита.

Претећи гласови који су претходних дана уносили неспокој у црногорско друштво јуче су били нешто тиши, али стрепња од могућих инцидената на Цетињу није нестала.

Антицрквени скуп, у организацији Мираша Дедеића, судећи према пријави у полицији, данас би требало да почне на Цетињу. План организатора јесте да његови учесници до недеље свакодневно буду на централном цетињском тргу.

Посебну одговорност за евентуалне нереде има председник Мило Ђукановић, који и даље држи отвореном могућност да се у недељу и сам придружи протестантима на Цетињу. Током опроштајне посете са амбасадорком Аустралије Рут Стјуарт он је кратко поручио "да ће Црна Гора опстати упркос свим искушењима".

У Цркви су  у току припреме за дочек патријарха и церемонију устоличења, али и сумирање утисака после покушаја групе жена, која је под паролом "Не јаванђељу мржње" протестовала против СПЦ, да уђе у Цетињски манастир. Овај покушај спречили су дежурни полицајци, а осим пар тешких речи, већих иницидената није било.

- Сви Цетињани добро знају да се у манастир улази сасвим несметано. Неистина је да се икоме забрањује да уђе у манастир, било да жели да се помоли пред моштима Светог Петра или да посети манастир као значајно историјско и културно средиште - поручили су из Митрополије упозоривши да је снимање у манастиру забрањено без претходног одобрења.

Припреме за долазак патријарха Порфирија у пуном су јеку у Подгорици, где ће у предвечерје устоличења бити одржано окупљање верника. Са десне стране улаза у Храм Христовог Васкрсења постављен је велики портрет Светог Саве, а са леве стране портрет Светог Петра Цетињског. Изнад њих биће постављена два велика видео-бима, на којима ће верни народ моћи да прати све што се дешава око храма.

ПОРТРЕТИ ВЛАДИКА

Изнад монтажне трибине која је постављена на платоу испред храма, са северне стране, постављени су портрети 13 митрополита, од 1607. године, који су управљали црквом у Црној Гори до митрополита Јоаникија. Ту су портрети Данила Петровића Његоша, Саве Петровића Његоша, Василија Петровића Његоша, Арсенија Пламенца, Петра Првог Петровића, Петра Другог Петровића Његоша, Никанора Ивановића, Илариона Рогановића, Висариона Љубише, Митрофана Бана, Гаврила Дожича, Јоаникија Липовца, Арсенија Брадаревића, Данила Дајковића, Амфилохија Радовића и митрополита Јоаникија.

Фото В. К.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)