ТУЂМАНА СМРТ СПАСИЛА ОД ХАГА: Бивши хрватски амбасадор открио - Оптужница била спремна, а онда је све обустављено

Novosti online

29. 08. 2021. у 16:53

БИВШИ хрватски амбасадор у Хагу Фране Крнић у својој књизи открио је да је против Фрање Туђмана Тужилаштво у Хагу припремало оптужницу за ратне злочине, али је случај затворен након његове смрти.

ТУЂМАНА СМРТ СПАСИЛА ОД ХАГА: Бивши хрватски амбасадор открио - Оптужница била спремна, а онда је све обустављено

Фото: ЕПА/ATTILA KISBENEDEK/илустрација

Делове његове књиге објавила је сплитска "Слободна Далмација".

- Према мојим информацијама, добијеним у неслужбеним разговорима с једним бројем особа из Тужилаштва и МКСЈ, против председника Туђмана оптужница је била написана пред сам крај мандата главне тужитељке Канађанке Луис Арбур. Истрага против њега била је вођена у највећој тајности, а и сама је оптужница имала ту ознаку, јер је на темељу изричите сагласности Суда тужитељка имала право да до коначне одлуке судског Већа са таквим истрагама, односно оптужницама не излази у јавност - наводи Крнић.

Амбасадор Крнић даље пише да је од њених сарадника сазнао "да тужитељка Арбур упркос написаној оптужници није била у потпуности уверена да ће све тврдње из оптужнице моћи успешно доказати пред судом, па је сугерисала да коначну одлуку о подизању оптужнице донесе њена наследница Карла дел Понте, с обзиром на то да ће управо она, као нова главна тужитељка, бити та која ће се са оптужницом морати бавити у једном таквом комплексном судском случају.

- А, управо Карла дел Понте, током једне дипломатске вечере у резиденцији српске амбасадорке у Хагу (тужитељка и ја смо седели једно до другог) на моје директно питање да ли је од своје претходнице "наследила оптужницу" против хрватског председника Туђмана, врло јасно ми је одговорила следеће: "Смрт је спасила вашег председника, па је све обустављено" - пише у делу књиге.

Бивши амбасадор каже како се у то време сматрало да Карла дел Понте оптужницу против Туђмана спомиње "из тактичких разлога", али да се то на крају показало да и није баш тако.

- Ипак, најважнији доказ да би председник Туђман био оптужен пред Хашким трибуналом налази се у образложењу правоснажне пресуде МКСЈ, којом је за извршење више кривичних дела ратних злочина провоснажно осуђена група "Шесторке" из Херцег-Босне, Прлић и други, јер је у том образложењу хрватски председник именован једним од најодговорнијих политичара за та кривична дела - наводи се, између осталог.

Подсећамо, бивши хрватски председник Фрањо Туђман преминуо је у децембру 1999.године.

(Слободна Далмација)

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (5)

РУСИЈА И КИНА ВИДЕ СЛАБОСТ АМЕРИКЕ: Бивши шеф америчких обавештајаца о састанку Путина и Сија - Време је да се забринемо