ЛИДЕР ВЕХАБИЈА У БОСНИ УСКОРО НА СЛОБОДИ: Спрема ли џихад ударац Балкану?

Novosti online

20. 08. 2021. у 07:26

ХУСЕИН Билал Боснић, један од лидера вехабија у Босни и Херцеговини, који је осуђен на седам година затвора због слања младића на сиријско и ирачко ратиште како би ратовали на страни ИСИЛ, са робије излази 3. септембра ове године.

ЛИДЕР ВЕХАБИЈА У БОСНИ УСКОРО НА СЛОБОДИ: Спрема ли џихад ударац Балкану?

Фото: Принтскрин Фејс ТВ

Боснић, један од истакнутих вођа радикалних исламиста у БиХ, повезан је с Исламском државом, а гајио је и велике симпатије према талибанима који ратују у Авганистану. О томе сведочи снимак на којем се чује како пева песму посвећену талибанској организацији.

- Само још једном, кафире (неверниче), пробај дирнути муџахиде, ето одмах са свих страна наше браће талибана да ратом пресуде - певао је Боснић мало пре него што је ухапшен и осуђен.

Боснић, који важи за главног регрутера ИСИЛ за Балкан, затворску казну провео је у Војковићима и КПЗ Зеница. Пре хапшења је обилазио Србију и друге земље у региону, где је држао верска предавања на којима су се окупљали његови истомишљеници, али и знатижељни младићи који су, у ствари, били његова мета.

Радикализован у Немачкој

Боснић се радикализовао у Немачкој, где је с породицом живео као дете и младић. Почетком рата у БиХ, он се вратио у БиХ где се убрзо придружио јединици „Ел Муџахид“ коју је предводио Махмуд Абдул Азиз, познатији као Командант Барбароса Риђобради.

У тој јединици било је џихадиста из Авганистана, Пакистана, Саудијске Арабије као и припадника талибанске организације. „Ел Муџахид“ позната је по свирепим убиствима, одсецањима главе, екстремитета. После рата, Боснић се придружио вехабијском покрету, а у селу Горња Маоча основао је камп у којем је индоктринирао људе.

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић за "Ало!" каже да је Хусеин Билал Боснић заговорник радикалне идеологије који је близак Исламској држави.

- Такво лице се мора пратити и надгледати. Он има одређене контакте, али нема капацитет неког великог лидера који је спреман да дестабилизује регион. Његов задатак је да врбује младе људе и да их шаље Исламској држави која ратује у Сирији - каже он, и истиче да се на осуђујућој пресуди против Боснића може видети различит приступ правосуђа у БиХ.

Трагедија у породици

Пре тачно годину дана Боснић је доживео породичну трагедију. У реци Сани у Санском Мосту утопили су се његов син, петнаестогодишњи Мухамед и брат Омер. Уз јаке полицијске снаге, из затвора је привремено изведен како би присуствовао сахрани.

- Кроз пресуду Боснићу осуђен је ИСИЛ, док је у Сарајеву Ал Каида фаворизована и интегрисана у политички систем. Ал Каида у Сарајеву има своја насеља, џемате, јаке организације и медије, подржава их муслиманско братство. С њима су и авганистански ветерани. Боснић је играч ове друге стране, Исламске државе - навео је Галијашевић.

Иначе, око 500 мушкараца и жена из БиХ придружило се раније Исламској држави, чији је гласноговорник и промотер управо Боснић, који је рођен у Бужиму. Галијашевић каже да његов утицај не треба занемарити, али сматра да је Боснић и шоумен, певач. 

Тражио десет одсто пореза Србима

Хусеин Билал Боснић рекао је својим следбеницима током једног верског предавања да не треба да убијају Србе и Хрвате који су „под окриљем ислама“, али да би од њих требало наплаћивати харач од десет одсто имовине.

- Њихова обавеза је да буду лојални и да једном годишње, ако имају могућности за то, издвоје онолико колико халифа одреди, као што су Османлије Србима одредиле десет одсто - казао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)