КРИСТИЈАН ШМИТ ВАТРОГАСАЦ: Комшић и Џаферовић га позвали да гаси пожаре

Novosti online

16. 08. 2021. у 17:30

ОКРЊЕНО Председништво БиХ је на управо одржаној ванредној седници позвало лажног високог представника Кристијана Шмита, да се укључи у решавање ситуације у вези са гашењем пожара у БиХ.

КРИСТИЈАН ШМИТ ВАТРОГАСАЦ: Комшић и Џаферовић га позвали да гаси пожаре

Фото ОХР

Жељко Комшић, председавајући Председништва, и Шефик Џаферовић, бошњачки члан Председништва, Шмита су позвали да искористи свој "ауторитет" како би се могле употребити летелице којима располаже БиХ, било војне, било цивилне, те да се, како је саопштено, омогући њихов хитан ангажман у свим ситуацијама које то захтевају.

- Председништво БиХ примило је к знању информацију Министарства безбедности БиХ о ђеловању канадера из Републике Хрватске на гашењу пожара у Широком Бријегу, на темељу билатералног споразума између БиХ и Републике Хрватске - наглашено је.

Председништво, како је истакнуто, тражи од Министарства безбедности БиХ да у будућим ситуацијама испита могућност ангажмана летелица на гашењу пожара и помоћи цивилним органима на територију БиХ.

- Такође, од Министарства безбједности БиХ се тражи да настави са оваквом врстом праксе, позивајући се на билатералне уговоре и споразуме са суседним државама, те друге доступне међународне механизме и да хитно реагује, у случају било какве дојаве, у гашењу пожара на територију БиХ - наглашено је у тој институцији.

Седници није присуствовао Милорад Додик, српски члан Председништва, који не признаје Кристијана Шмита као високог представника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)