САД НАС ЈЕ МАЊЕ НЕГО ОНИХ У ЈАМИ: У Поповом пољу служен помен за 102 жртава усташког покоља (ВИДЕО)

Novosti online

11. 08. 2021. у 22:07

У СЕЛУ Чаваш, у западном делу Поповог поља, служен је помен за стотину двоје убијених мештана, које су усташе бациле у јаму 1941. године.

САД НАС ЈЕ МАЊЕ НЕГО ОНИХ У ЈАМИ: У Поповом пољу служен помен за 102 жртава усташког покоља (ВИДЕО)

Фото: РТРС ТВ принтскрин

Најмлађи убијени становник имао је свега десет дана, а најстарији деведесет година. Потомци и родбина страдалих чувају успомене на претке.

Седамдесетосмогодишњи Велемир Мијатовић потомак је из другог очевог брака. Прву супругу и четири кћерке убиле су усташе. Од двадесет троје из породичне заједнице Мијатовића, преживело их је троје.

Џелатима је успeо побећи отац Борислава Михића. Сузних очију прича да је отац својој деци дао имена убијених сестара и браће, али никада од њега није успeо да сазна детаље о страдању. Иако живи у Канади, Борислав не пропушта једанаести август у Чавшу.

- Једне прилике, овде у Чавшу, кад је почео да прича, како је бежао са неког зида, видeо сам му сузе у очима, почео сам и ја плакати, и ту се завршила та прича - присетио се Борислав Михић, Канада.

Чавшани су расељени од Херцеговине до Канаде. Најмање их је у селу, свега две српске куће. Осталих више од тридесет, запаљене су или миниране у претходном рату.

- Има нас, нажалост, доста, али све мање, сваке године нас је мање. Нажалост, мање него оних у јами - навео је  Влајко Милетић, Београд.

Парох љубињски Саша Којовић рекао је да је од стотину двоје страдалих, половина била млађа од петнаест година.

Страдали Чавшани однедавно се налазе на првој фресци, у храму Рођења Пресвете Богородице у Љубињу.

Споменик страдалима, подигнут 1956.године, миниран је у протеклом рату, након чега је у комадима пренесен и поново постављен код Манастира Тврдош. Потомци страдалих покренули су акцију да споменик поново врате у Чаваш, на спомен-костурницу.

(РТРС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)