НА КОРАК ОД “НАРАНЏАСТЕ ФАЗЕ”: Словенији прети епидемиолошка катастрофа на јесен ако се грађани старији од 50 година не вакцинишу

Срна

04. 08. 2021. у 00:41

СЛОВЕНАЧКИ инфектолог Бојана Беовић упозорила је да би Словенију на јесен могла снаћи епидемиолошка катастрофа ако се у августу грађани старији од 50 година не вакцинишу против вируса корона.

НА КОРАК ОД “НАРАНЏАСТЕ ФАЗЕ”: Словенији прети епидемиолошка катастрофа на јесен ако се грађани старији од 50 година не вакцинишу

Фото: Free Images Pixabay

Беовићева је навела да је у тој популацији више од трећине невакцинисаних.

Она је указала да је број дневних зараза у порасту и да је то очекивано с обзиром на доминацију делта соја вируса који је заразнији.

- Према пројекцијама, делта варијанта се брзо шири и заразиће се велики број људи који имају услове за тежак ток болести, а нису заштићени - рекла је Беовић.

Према њеним речима, државе које имају много већи удио вакцинисане популације од Словеније немају тако брз пораст хоспитализација, који би се иначе могао очекивати.

Влада Словеније објавила је данас да је у словеначким овлаштеним лабораторијима секвенционирањем у периоду од 18. до 25. јула утврђено да се у 98,1 одсто анализираних узорака вируса корона радило о делта варијанти.

Због погоршања епидемиолошке слике и растућег броја зараза Словенија би већ крајем ове седмице из сигурне, "зелене" могла доћи у ризичнију, "наранчасту" фазу епидемије, објавила је Словеначка телевизија.

Словенија је у последња 24 часа имала 181 случај заразе вирусом корона, што је пораст од 71 посто у односу на стање од прије седам дана, а пројекције говоре да би се дневне заразе крајем идуће седмице могле и удвостручити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)