НЕ МОГУ ДА ИЗОЛУЈУ РУСИЈУ СА БАЛКАНА: Игор Калабухов јасно поручио - Кристијан Шмит нема легитимитет

Novosti online

03. 08. 2021. у 16:20

АМБАСАДОР Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов изјавио је да се Русија залаже за поштовање норми међународног права и да одсуство сагласности Савета безбедности УН на именовање Кристијана Шмита њега лишава неопходног легитимитета да буде високи представник у БиХ.

НЕ МОГУ ДА ИЗОЛУЈУ РУСИЈУ СА БАЛКАНА: Игор Калабухов јасно поручио - Кристијан Шмит нема легитимитет

Фото: Фејс ТВ принтскрин

Одговарајући на питање да ли именовање Шмита представља покушај западних партнера у Савету за спровођење мира да изолују утицај Руске Федерације на Балкану, Калабухов је рекао да се чешће догађа обрнуто јер је утицај Русије јачи што више покушавају да је изолују.

- То је лако објаснити. Русија се залаже за поштовање норми међународног права, а не за измишљање митских правила, ослањајући се на она којим неки желе владати светом - рекао је Калабухов.

Он је изразио уверење да управо одсуство сагласности Савета безбедности УН на именовање Шмита њега лишава неопходног легитимитета, ма колико довитљиво покушавали тврдити супротно.

На питање да ли је БиХ међународни протекторат, Калабухов је одговорио да је, нажалост, стварно стање такво да неке државе, скривајући се иза плашта "међународне заједнице", покушавају остварити своје себичне интересе у БиХ.

- У исто време они отворено манипулишу јавним мњењем, намерно доводе до дестабилизације ситуације у земљи како би се играли на нерешеним међусобним забринутостима и страховима - рекао је руски амбасадор у БиХ.

ПОКУШАВАЈУ ДА ОЖИВЕ ОХР

Калабухов је истакао да, успут, супротно међународном праву и здравом разуму, покушавају да оживе ОХР, који је изгубио своју додатну вредност, под изговором потребе за испуњавањем утопијских услова.

- Према нашем мишљењу, то је апсолутно неспојиво с лицемерним изјавама наших међународних партнера о подршци суверенитету БиХ, док они чине све како би земља била што дуже лишена таквог суверенитета - додао је амбасадор Русије у БиХ.

У контексту дестабилизације, Калабухов је истакао наметање измена Кривичног закона, којим се, између осталог, забрањује и кажњава негирање наводног геноцида.

- То је већ имало такав утицај на државу да чак ни најпроницљивији аналитичари не виде начине како се то може решити и тврде да је настала најузаврелија криза у постдејтонском периоду - навео је Калабухов.

ПОТРЕБНО ВРЕМЕ ДА СЕ БОЛНА ТЕМА ПРЕВЛАДА

Према његовим речима, чињеница је да, колико год су били високи лични морални критеријуми којима се руководио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, сама тема је толико болна и буквално још крвари да се њено превладавање и постизање истинског помирења не може повезати с роком завршетка мандата.

- За то су потребне деценије, ако не и векови. У супротном, ради се о подстицању на мржњу, и то не само у БиХ, већ у читавом региону, што сви ми посматрамо - навео је руски амбасадор у БиХ.

Кад је реч о међународном војном присуству у БиХ, Калабухов је рекао да је Русија гарант Дејтона, те да својој улози присупа изузетно одговорно.

- За разлику од наших партнера, ми настојимо обезбедити да међународна заједница, како то произлази из Мировног споразума, води мудру, добро промишљену и уравнотежену политику - рекао је Калабухов, одговарајући на тврдње појединих западних аналитичара да ће Руска Федерација у новембру онемогућити продужење мадата ЕУФОР-а у Савету безбедности УН.

Према његовим речима, то се односи на све аспекте ситуације у БиХ, истичући да Руска Федерација анализира околности у контексту недавних догађаја.

- Наравно да ћемо се додатно огласити о одлукама које ће Русија донети - рекао је Калабухов.

Говорећи о економској сарадњи, Калабухов је указао да управо у развоју односа са БиХ у целини и са Републиком Српском посебно види свој главни задатак.

- Радимо на начинима да реализујемо многе занимљиве пројекте везане за политичке контакте, трговинску и економску сарадњу, развој културних и хуманитарних веза. Претпостављамо да ће побољшање пандемијске ситуације дати нови замах овим важним иницијативама - сматра Калабухов.

(СРНА)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)