НОВИНЕ У МОСТАРУ И ЗАПАДНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ: Срби добили статус конститутивног народа, Бошњаци добили прво на језик

Новости онлајн

03. 08. 2021. у 15:42

СРБИ у Херцеговачко-неретванском кантону (ХНК) су постали конститутиван народ, а Бошњаци су добили босански језик и писмо.

НОВИНЕ У МОСТАРУ И ЗАПАДНОЈ ХЕРЦЕГОВИНИ: Срби добили статус конститутивног народа, Бошњаци добили прво на језик

Фото "Кликс

То је постигнуто усвајањем амандмана у Скупштини ХНК у Мостару, чиме је измењен и Устав кантона. Амандмани су усвојени са 26 гласова за, док је притив био једино председник ХРС-а Славен Рагуж, а три заступника су била одсутна, пише портал „Кликс“.

Заменик председавајућег Скупштине ХНК Томислав Мартиновић (ХДЗБиХ) је нагласио да је већина хрватских заступника у Скупштини покренула питање доношења амандмана на Устав који се тичу конститутивности српског народа.

- Ово је наставак конзистентности наше политике која иде у правцу да се сви конститутивни народи једнако и равноправно осећају на сваком делу територије Босне и Херцеговине и да могу једнако конзумирати своја права - рекао је Мартиновић.

Он је указао да то значи да је у то питање укључен и проблем легитимног представљања и изразио наду да ће данашња одлука имати шири одјек и када је реч о изменама Изборног закона. Мартиновић је додао да ће та странка бити апсолутно доследна у настојању да буде обезбеђено да представници конститутивних народа сами управљају својом политичком судбином.

Заступница СДП-а у Скупштини ХНК Весна Сараџић подсетила је да је прошло пуно времена од кад је клуб посланика Срба у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона 2016. године упутио амандмане на Устав кантона да се исправе његове дискриминаторске одредбе који не препознаје грађане српске националности у том кантону.

Додала је да је недуго после тога и клуб Бошњака урадио исто и да су потом амандмани обједињени, а све је резултирало пресудом Уставног суда још 2018. године.

- Ми смо за то време покушавали константно да се то нађе на дневном реду, међутим никада нисмо успели чак ни да уђе на дневни ред, а камоли да се о томе расправља - рекла је Сараџићева.

Указала је да је то увек ишло на мишљење Влади ХНК и да она никада није дала своје мишљење, а да је сада, када је већина клуба делегата из ХДЗ-а упутила то, Влада деловала експресно.

Одлука о измени Устава ступа на снагу данас, а стручне службе владе то ће објавити најкасније у наредних 15 до месец дана у службеним новинама Херцеговачко-неретванског кантона, преноси Танјуг.

(Спутњик)

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)