ЗА ТРИ ДАНА УБИЈЕНО ПРЕКО ПЕТ ХИЉАДА СРБА: Обележено 80 годишњица од стравичног злочина код Санског Моста

С. М.

02. 08. 2021. у 15:22

ПАРАСТОСОМ за убијене цивиле у месту Шушњар у општини Сански Мост у Федерацији БиХ обележено је 80 година од усташког злочина, када је за само три дана на свиреп начин убијено око 5.500 Срба и 50 Јевреја.

ЗА ТРИ ДАНА УБИЈЕНО ПРЕКО ПЕТ ХИЉАДА СРБА: Обележено 80 годишњица од стравичног злочина код Санског Моста

Фото: СРНА

- Споменик на Шушњару код Санског Моста у Федерацији БиХ је од националног значаја за БиХ и непримерено је стање у каквом се налази - изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

Фото: СРНА

- То показује какав је однос органа БиХ према овом стратишту, а и према стратишту у Гаревицама код Бихаћа, рекао је Милуновић на обележавању 80 година од усташког злочина над 5.500 Срба и 50 Јевреја на спомен-комплексу Шушњар.

Он је истакао да је у Другом светском рату НДХ у свом државном програму имала прогон, убијање и покрштавање Срба и да су у томе увелико и успели, највише у овом делу Крајине.

Милуновић је подсетио да су у Бихаћу, само код Гаревица, за неколико дана мучки побили око 14.000 људи, према енглеским обавјештајним подацима, док су у Старом Броду на Дрини Францетићеве легије за само неколико дана побили 6.000 жена, деце и стараца.

Фото: СРНА

- Градина нам је свима веома добро позната и једино је њу прошли систем препознао, али Пребиловци, Јадовно и бројна друга Јадовна су свесно стављени у заборав да би се заборавило ко је био жртва, а ко злочинац - нагласио је Милуновић.

На споменицима је, како је истакао, углавном писало да су страдали родољуби од стране фашиста и да је таква лаж пласирана да би се заборавили и жртва и злочинац.

- Нису то чинили фашисти, како су они писали. Фашисти за многе представљају појам врло тешко докучив, посебно за младе генерације које долазе. То су били припадници хрватског и муслиманског народа у усташким редовима који су систематски истребљавали Србе са ових простора - додао је Милуновић.

Он је подсетио да се годишњица страдања Срба из Санског Моста о Илиндану 1941. године ове године први пут обележава у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова РС.

Фото: СРНА

Начелиник општине Оштра Лука Драган Мастикоса рекао је да спомен-обележју на Шушњару до сада није дата адекватна пажња у јавном простору и медијима, а сматра да и Шушњар и Корчаница заслужују да буду поштовани као Козара.

- У томе делу сматрам да ћемо у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске изнаћи модус да се уради један документарни програм о страдању Срба на Шушњару 1941. године - поручио је Мастикоса.

Свештеници Српске православне цркве служили су парастос за убијене цивиле, а венце и цвеће положили су министар Милуновић, изасланик председника Републике Српске, представници конзулата Србије у Бањалуци, Трећег Република Српска пука, општина Оштра Лука и Нови Град, те организација од јавног значаја проистеклих из одбрамбено-отаџбинаког рата и Републичког секретаријата за вере. У уметничком програму учествовао је глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

УСРЕД ЛОНДОНА: Тито пред масом проговорио енглески - Британија још памти Титов говор (ВИДЕО)