ЗВАНИЧНО ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ: Шмит захвалио Инцку на законској забрани негирања геноцида

Танјуг

02. 08. 2021. у 14:31

НОВИ високи представник у БИХ Кристијан Шмит захвалио је након званичног преузимања дужности свом претходнику Валентину Инцку на томе што је законски забранио негирање геноцида.

ЗВАНИЧНО ПРЕУЗЕО ДУЖНОСТ: Шмит захвалио Инцку на законској забрани негирања геноцида

Кристијан Шмит

Шмит је у првом званичном обраћању јавности у БиХ захвалио што има прилику да служи народима Босне и Херцеговине и поручио да долази као пријатељ, преноси портла Клиx.

Оценио је да је позиција високог представника изузетна и додао да она постоји управо како би постојао мир.

Шмит је захвалио Инцку на томе што је 12 година био високи представник међународне заједнице и, између осталог, захвалио му је на одлуци о законској забрани негирања геноцида у Сребреници.

Према његовом мишљењу, напредак друштва је могућ само уз рефлексиван приступ сопственој прошлости, а као пример за то је навео своју земљу Немачку. Подсетио је да је та држава била подељена, а да се падом Берлинског зида ујединила "без пуцања".

- Све то не би било могуће без помоћи Сједињених Америчких Држава, Совјетског Савеза, Француске, Велике Британије и других европских држава - додао је Шмит.

Он им је захвалио на томе, као и на томе што, према његовим речима, имају исти циљ у Босни и Херцеговини.

Шмит је рекао да ће имати исти однос према правима сваког појединца и сваког народа.

- Нећемо се бавити само одбраном граница и одбацивањем идеја о померању граница, већ и превазилажењем граница - додао је Шмит.

Он је преузео дужност у тренутку великих политичких тензија изазваних Инцковом одлуком да законски забрани негирање геноцида у Босни и Херцеговини.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је јуче да за Републику Српску Шмит није добродошао, да Српска неће са њим разговарати, нити ће поштовати његове одлуке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)