НОВИ УДАР ИНЦКА НА СРБЕ: Високи представник наставља да дели лекције по Босни

Novosti online

29. 07. 2021. у 15:15

ВИСОКИ представник у БиХ Валентин Инцко, који последњег дана ове седмице и званично напушта ту функцију, говорио је о ономе што се дешавало након његове одлуке да законски забрани негирање измишљеног геноцида и величање наводних ратних злочинаца

НОВИ УДАР ИНЦКА НА СРБЕ: Високи представник наставља да дели лекције по Босни

Фото Ж. Кнежевић

На питање како би оценио реакцију политичара из Републике Српске након одлуке о наметању измена и допуна Кривичног закона БиХ о забрани негирања наводног геноцида и да ли је очекивао да би могло доћи до великих блокада, Ицко каже да су те реакције очекиване, можда чак и нешто блаже.

- Што се тиче најава блокада, јасно је да би свака активност политичких странака која би парализовала институције БиХ била корак у погрешном смеру и лоша услуга грађанима које тврде да представљају. Од политичара се очекује да поштују Устав БиХ и осигурају неометано функционирање државних институција и извршавање њихових уставних и законских надлежности. Они једноставно морају да раде свој посао и оправдају поверење које су им дали грађани. Не постоји други пут да се заобиђу обавезе које имају према грађанима - рекао је Инцко.

Ицнко се жали на третман њега од стране домаћих политичара.

- Позната је тактика домаћих политичара да користе високог представника као жртвено јање. Они то исто раде и с другим представницима међународне заједнице и оптужују их за различите прекршаје, што наравно нема упоришта у стварности. Међутим, да се вратимо суштини: величање ратних злочинаца, порицање (наводног) геноцида и ратних злочина - то је нешто што политичари у БиХ никада не би требало да раде, али неки то ипак раде. То је срамна пракса, то је антицивилизацијски и неморално према жртвама и преживелима. Такве активности узрокују страх и пометњу у друштву. А када покушате ову земљу ослободити тог баласта, онда кажу да сте ви тај који је створио проблем и на тај начин пребацују кривицу. То је, најблаже - тврди он.

Валентин Инцко тврди да није било политичких притисака на њега уочи одлуке.

- Не. Одлука је моја и само моја, уз пуно и непоколебљиво уверење да је то права ствар - каже Инцко.

Он је и у наставку интервјуа наставио да дели лекције домаћим политичарима, иако је странац.

- Већ је неко време политичка и социјална клима у земљи стабилна. Реално, нема ничега што ће моја последња одлука знатно променити. Наравно, краткорочно гледано може бити неких тешких речи и узбурканих емоција, али ништа што није већ виђено у сличним ситуацијама. Политичари морају схватити да нису на функцијама како би зарадили или изгубили поене код високог представника или међународне заједнице. Они су на функцијама да испуне оно што су обећали грађанима, да земљу поведу напријед, изграде бољу економију, образовање у складу са стандардима у развијеном свету, здравствени систем који може задовољити потребе грађана, посебно у време пандемије. Ако политичари наставе деструктиван приступ, ускоро ће од Босне и Херцеговине направити празну земљу која није добра никоме. Задатак политичара је да зауставе егзодус младих људи из земље, а не да га убрзају оштром реториком и неодговорним потезима. Крајње је време да се фокус врати на будућност, на европску перспективу, и да се очекивања грађана врате на прво место. То би био мој апел за крај - рекао је Инцко.

(Кликс.ба)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)