ПОЧЕО "ЛОВ" ПО НАЛОГУ ИНЦКА: Првог дана примене закона о забрани негирања геноцида , Тужилаштво БиХ већ "обрађивало" неколико пријава

С. МИШЉЕНОВИЋ

29. 07. 2021. у 09:00

У ДАНУ када су ступиле на снагу наметнуте измене Кривичног закона БиХ које је срочио високи представник Валентин Инцко, из Тужилаштва у Сарајеву у среду су брзином светлости формирали неколико предмета за "негирање геноцида", а на основу пријава грађана.

ПОЧЕО ЛОВ ПО НАЛОГУ ИНЦКА: Првог дана примене закона о забрани  негирања геноцида ,  Тужилаштво БиХ већ обрађивало неколико пријава

Архива

Из Републике Српске поручују да је Тужилаштво, практично, отворило сезону лова на Србе.

Прву кривичну пријаву, како се сам похвалио на "Фејсбуку", поднео је председник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић, и то против новинара РТРС и председника Удружења новинара РС Бранимира Ђуричића. Како је наведено у документу који је Дураковић послао Тужилаштву БиХ, осмумњичени је "манипулисао бројем жртава у Сребреници" и оспоравао одлуку суда у Хагу да је у Сребреници био геноцид.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик каже да ће се заложити да сваки грађанин Српске буде заштићен, и позвао људе у РС да приликом сазнања о евентуалном деловању СИПА или обавештајне службе о томе обавесте полицију.

Он је навео да ће у функцији бити посебан број путем којег ће грађани Српске информисати полицију уколико им је потребна заштита:

- Полиција Српске је већ добила налог да наше људе штити и брани. Ако неко покуша да их хапси, полиција РС ће то спречавати.

Ненад Стевандић, шеф Српског клуба у Парламенту БиХ и председник Уједињене Српске, једног од иницијатора законских решења која ће бити одговор на Инцков закон, каже за "Новости", да је на сцени акција из Сарајева с најлошијим намерама по РС, а у којој је само алиби прича око Сребренице:

- Стварна намера је да се Српска смањи, осакати и да јој се одузму прерогативи. Наша борба није везана за негацију злочина него за права на слободу мишљења и изражавања о свему што се десило у рату и после у БиХ. Нека не мисле да ће 1,5 милиона Бошњака натерати милион Срба на капитулацију.

А Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба СНСД у Парламенту БиХ каже, за "Новости", да се из потеза Тужилаштва јасно види да су све критике из Српске на рад правосуђа биле на месту.

Док Тужилаштво БиХ сабира колико је Срба пријављено за кршење Инцковог наметнутог закона, бошњачки политичари провоцирају српске представнике у институцијама БиХ, а траже и да се примени "Ешдаунов модел".

Реагујући на изјаву председника СДП Нермина Никшића, који је затражио од Инцка да ускрати примања званичницима који учествују у блокади заједничких институција, посланик СНСД у Парламенту БиХ Сања Вулић је изнела рачуницу:

- У буџету БиХ за 2020. годину 780 милиона КМ издвојено само од Управе за индиректно опорезивање, док су непорески приходи били око 150 милиона КМ, за шта су заслужни грађани РС, исто као и грађани ФБиХ и Брчко дистрикта. Дакле, плате нам не исплаћује ни Никшић, ни Инцко, нити било ко од бошњачких представника.

Председник СДС Мирко Шаровић каже, за "Новости", да ће очигледно политичка криза потрајати, па истиче да треба вући паметне потезе и заједнички учествовати у процесу заштите интереса РС:

- Санкционисаћемо све који ударају на интегритет РС, омаловажавајући је и понижавајући. То ће бити мудар одговор, у складу са законом.

ШТА САДРЖЕ ДОПУНЕ КРИВИЧНОГ ЗАКОНА РС

1. Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, казниће се казном затвора до три године.

2. Ако је дело из става 1. овог члана извршено на начин да се РС означи као агресорска или геноцидна творевина или њени народи агресорским или геноцидним, учинилац ће се казнити казном затвора од шест месеци до пет година.

3. Ако је дело из става 2. овог члана извршило службено или одговорно лице или лице у институцијама власти или органу који се финансира из јавног буџета, казниће се казном затвора од две до десет година.

4. Ако су дела из ст. 1. до 3. овог члана извршена у намери промене уставног уређења РС, њене територијалне целовитости или независности, учинилац ће се казнити казном затвора од три до петнаест година.

ВУЧИЋ: НАМЕТАЊЕ ЛОШЕ ЗА НАРОДЕ

КО је мислио да одлуке могу да се октроишу или намећу и да буду усмерене против интереса једног народа, чини се да није добро донео ниједном од народа у БиХ, како год то некоме изгледало. Нисам се данас чуо Додиком, јуче смо разговарали, али ћемо се видети 4. августа - рекао је у среду председник Србије Александар Вучић, и додао да верује да ће људи у БиХ и РС наћи рационалан начин да превазиђу тренутне проблеме, јер је важно да се сачува мир.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)