ХРВАТИ ДОНЕЛИ СРАМНУ ОДЛУКУ: Никола Тесла на кованицама

Novosti online

28. 07. 2021. у 16:27

НA свим кованицама хрватског евра подлога ће бити "шаховница", мапа Хрватске ће бити на новчућу од два евра, куна на кованици од једног евра, Никола Тесла на 50, 20 и 10 центи, а мотив глагољице ће бити на кованицама од пет, два и једног цента.

ХРВАТИ ДОНЕЛИ СРАМНУ ОДЛУКУ: Никола Тесла на кованицама

Фото: Принтскрин

То је одлучено на састанку Националног већа за увођење евра у Хрватску, преноси загребачки портал Индекс.

Гувернер Хрватске народне банке (ХНБ) Борис Вујчић је, коментаришћи утицај који ће увођења евра имати на цене и плате, рекао да се до сада показало да је у свим земљама након увођења евра "стандард порастао, односно, да су плате расле брже него цене".

- Нема никаквог разлога да се не очекује, ако је у свим чланицама било тако, да тако не буде и у Хрватској - додао је он.

Просечна плата ће, како је навео, расти у зависности од продуктивности и успеха економија, а да би се дала оцена о расту зарада потребно је, по његовом мишљењу, да прође пет година од увођења евра.

Очекује да ће с увођењем евра доћи и до пораста цена, а како би се то контролисало биће успостављени одређени механизми:

- Првенствено транспарентност. Оно што ће се захтевати је да сви објављују цене и у кунама и у еврима шест месеци пре увођења и након увођења евра, што ће помоћи људима да виде транспарентно цене и да у тренутку саме конверзије која ће бити 1:1 неко не искористи тај тренутак да промени цене - рекао је Вујчић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)