ОСМИЦА НЕЋЕ У ПРИТВОР: Суд одбио жалбу тужилаштва БиХ у случају директора ОБА

С. М.

27. 07. 2021. у 06:08

ТУЖИЛАШТВО БиХ је тражило од Суда БиХ да се преиначи ранија одлука и да се директору ОБА Осману Мехедагићу Осмици укине право да се брани са слободе и да се врати у притвор, али је Суд БиХ одбио тај захтев.

ОСМИЦА НЕЋЕ У ПРИТВОР: Суд одбио жалбу тужилаштва БиХ у случају директора ОБА

Фото: АВАЗ

На захтев Тужилаштва реаговали су и адвокати Осмице који су ишли корак даље и тражили да се укину и мере забране које је добио, али је Суд и то одбацио.

Притвор за Осмицу је затражен, јер је тужилаштво сматрало да би пуштање осумњиченог на слободу могло проузроковати узнемирење јавности и грађана, с обзиром на то да су већ евидентирани елементи нарушавања безбедности, повезани са лишењем слободе Мехмедагића.

Тужилац Олег Чавка у излагању на рочишту проблематизовао је начин на који је директор ОБА стицао дипломе и некретнине у Сарајеву и тражио изричито да се Осмица врати у притвор. С друге стране, Мехмедагићеви адвокати Нермин Мулалић и Сенка Ножица одбацили су наводе тужилаштва, тврдећи да нема основа за дела која се њиховом брањенику стављају на терет.

Сања Вулић, члан Комисије за одбрану и безбедност ПБиХ каже за "Новости" да је Осмица слика и прилика државе у којој живимо.

- Неко може све, неко не може ништа. Када си под скутом СДА, онда можеш све. Ратне заслуге су изнад закона и државе. Још један у низу доказа да будућности и просперитета у БиХ нема је такође овај случај - каже Вулићева.

Директор ОБА је подсећамо, ухапшен 14. јула по наредби Тужилаштва БиХ, а ухапсили су га припадници МУП КС. Како је саопштено, Мехмедагић се терети за кривична дела злоупотреба положаја, кривотворење исправе и прање новца. Одмах након хапшења уследио је жесток притисак власти окупљених око СДА на Тужилаштво БиХ и Суд да се пусти на слободу. Осмица је пуштен из притвора 16. јула да се брани са слободе.

ЗАБРАНА КОНТАКТА СА СВЕДОЦИМА

ОСМИЦИ је забрањен контакт са свим сведоцима и осумњиченима у афери "Диплома", укључујући и приближавање њима на удаљености од 50 метара, те сваки контакт и разговор о предмету са било којом особом осим са браниоцима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)