ДА ОЛАКШАЈУ СРБИМА ПОВРАТНИЦИМА ЖИВОТ У КНИНУ : СНВ окупаља мале произвођаче - удружени продају своје производе

Novosti online

23. 07. 2021. у 22:23

НЕКАДА је у книнском крају било тешко наћи парче необрађене земље.

ДА ОЛАКШАЈУ СРБИМА ПОВРАТНИЦИМА ЖИВОТ У КНИНУ : СНВ окупаља мале произвођаче - удружени продају своје производе

Танјуг

Данас, 26 година након рата, многа подручја на којима су у Хрватској живели Срби готово су потпуно без становништва. Ипак, постоје иницијативе које могу помоћи ревитализацији тих крајева. Српско народно вијеће, недавно је у книнском крају окупило мале произвођаче и започело пилот пројект умрежавања малих ОПГ-ова (породичних-пољопривредних газдинстава) како би се подстакао рурални развој и опстанак Срба на том подручју.

Пољопривредници су окупљени на иницијативу задруге "Kорак" која спроводи пројект на подручју залеђа Шибенско-книнске жупаније и задужена је за директно спровођење пилот програма, док Центар за развој и инвестиције СНВ-а пружа подршку и надгледа реализацију програма.

Циљ пројекта је, излазак на тржиште и то под новим брендом "Kрка деликатесе". Пројект је, осим СНВ-а подржала и општина Kистање.

Некада је људима потребан подстицај како би реализовали своје снове. Центар за развој и инвестиције Српског народног вијећа помаже да се ти снови остваре. Умрежавање малих породичних пољопривредних газдинстава у околини Книна један је од пројеката који би требао "везати" младе за родни крај.

Тибетанске гоџи бобице на српски начин 

У овом плодном, али водом сиромашном крају породица Војиновић производи тибетанске гоџи бобице.

- Гоџи је на овом подручју изузетно добар. Што се више бере, гоџи све више расте и рађа. Почели смо са брањем крајем јуна и даваће плодова све до првог мраза - наводи Мирко Војиновић из Ђеврске.

Ове године Војиновићи засадили су само четвртину парцеле јер су раније тешко пласирали своје производе на тржиште, а берба и обрада су скупи процеси.

- Ми смо једно време плаћали бераче 20 куна по килограму убраних бобица. Значи, ако уберемо тону ми морамо платити 20.000 куна. На то иде ПДВ, затим остали трошкови који се нагомилавају, а које тешко можемо да покријемо - објашњава Војиновић проблема са којима се суочава и због којих се одлучио да засади само део земљишта и продаје гоџи бобице на мало.

- Раније смо давали гоџи бобице трговинама здраве хране, али врло мала количина се може продати, врло тешко наплаћујемо производ и кад се одбију ПДВ и остали трошкови који иду на нас, то нам се никако не исплати - објашњава Војиновић.

Еко башта усред Ђеврске

СНВ пројекат помогао је Гојку Ардалићу из Ђеврске да се по први пут одлучи за пољопривредну производњу засадио је парадајзи паприке.

- Прва ми је година, учим у ходу, основне ствари сам савладао. Мислим да је до сада све у реду, да добро напредује, а надам се да ће следеће године бити и боље - наводи Ардалић.

Што се тиче пласирања производа на тржиште, каже Гојко, надам се да ће ту све бити у реду. Домаћа је производња, скоро па ЕКО. Нисам их третирао никаквим пестицидима, мислим да ће ићи јер су производи супер здрави.

У Ђеврскама се на пољопривредну авантуру одлучио и Маринко Лежаић који обрађује земљу коју му је уступио рођак.

- Засадио сам паприку и паарадајз. Саднице су добре, види се на њима да су здраве, имам доста цвета, ваљда ће бити и плода. Све у свему сам задовољан како све тече, само треба издржати до краја - наводи Лежаић.

За разлику од Гојка Ардалића, Маринко нема проблем са водом, има свој бунар из ког врши наводњаавање.

Пројекат подршке за опстанак Срба у книнском крају 

Српско народно вијеће овим пројектом помогло је шест породичних-пољопривредних газдинстава.

- Циљ је да се подстакне развој овог краја, да им се помогне, да не оду са овог подручја. Да се кроз средства која су добили за саднице и за опрему за наводњавање, остану на својим огњиштима, боре се и развију једну нову марку, један нови бренд 'Крка деликатес' који ће бити прекретница што за њих, што за људе на овом простору - наводи Мила Татовић Рамљак из Центра за Развој и инвестиције СНВ-а. 

 (РТС)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)