ХРВАТСКА ДОБИЈА НОВИ ЗАКОН: Људе који шире мржњу у коментарима чекају озбиљне казне

Новости онлајн

23. 07. 2021. у 18:24

ЗАКОН о електронским медијима (ЗЕМ) биће усвојен на следећој седници владе.

ХРВАТСКА ДОБИЈА НОВИ ЗАКОН: Људе који шире мржњу у коментарима чекају озбиљне казне

Фото: Depositphotos

У поређењу са првим предлогом, који је ове зиме добио низ критика медијских стручњака и шире јавности, коначни текст ЗЕМ-а доноси неколико значајних промена, од којих ц́е највец́у пажњу вероватно изазвати покушај сузбијања говора мржње на Хрватским порталима.

Министарство културе и медија прихватило је критике новинара, уредника и власника медијских кућа, па медији неће платити позамашну казну због говора мржње, већ ће људи који су писали такве поруке бити кажњени.

У првој верзији ЗЕМ-а писало је да је "добављач електронских публикација одговоран за сав садржај, укључујуц́и и садржај који генерише корисник".

То је значило да ће медији бити у потпуности одговорни и на крају би могли бити брутално кажњени за коментаре читалаца испод текстова, који су често анонимни. Ова идеја од почетка није имала пуно смисла јер није могуће пратити и проверити све коментаре испод свих текстова на порталима. То би захтевало да медијска кућа запосли много људи који би затим из минута у минут пратили коментаре испод текстова, а ни то не би решило проблем.

На пример, било би могуће да неко напише увредљив коментар испод пет година старог текста и да за то одговара медијима. Министарство је у потпуности променило спорни чланак и убудуће ће њихови стварни аутори бити одговорни за коментаре. Заузврат, власници медија - ако не желе да буду кажњени - мораће у потпуности да промене правила игре за своје читаоце-коментаторе.

Тачније, мораће да региструју корисника и „на јасан и лако уочљив начин упозоре га на правила коментарисања и кршење прописаних одредби“. У првој верзији закона, оној у којој су медији били одговорни за коментаре испод текстова, предвиђена новчана казна кретала се од сто хиљада до милион куна. Још није познато колико ће новчаних казни бити изречено појединцима, ауторима увредљивих коментара, али очекује се да би могло доћи до значајног износа.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)