СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ НЕЗАДОВОЉАН ХРВАТСКОМ: Загреб споро спроводи обећане реформе

Срна

23. 07. 2021. у 00:15

ХРВАТСКА споро спроводи обећане реформе када се ради о правним и административним корацима за смањење препрека за инвестирање, бирократији, јавној администрацији и програму финансирања из ЕУ.

СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТ НЕЗАДОВОЉАН ХРВАТСКОМ: Загреб споро спроводи обећане реформе

Фото Н. Фифић

То се наводи у извештају Стејт департмента о инвестиционој клими за 2020. годину.

У извештају се наводи да Хрватска, која је чланица ЕУ од 2013. године, има приступ већим финансијским средствима ЕУ, али да директна корист придруживања блоку тек треба да се оствари. Из Стејт департмента наводе да је Влада Хрватске спремна да се на вишем нивоу састане са заинтересованим улагачима и да им помогне у решавању проблема.

У извештају се истиче да је хрватска економија била стабилна пре глобалне пандемије короне, али да је статистика из априла прошле године показала пад бруто домаћег производа (БДП) за најмање 9,4 одсто. Вашингтон подсећа да туризам директно утиче на 12 одсто БДП-а у Хрватској, а да је тај проценат до 20 одсто када се узме у обзир индиректан допринос тог сектора, уз напомену да се очекују велики губици на пољу туризма због корона вируса.

Према подацима Стејт департмента, Влада Хрватске је последње три године спровела велики број финансијских иницијатива и мера ради привлачења инвеститора и пружања подршке предузетништву.

- Међутим, те иницијативе не могу да исправе дефицијенције у инвестиционој клими које су најчешће повезане са неефикасним и непредвидивим правосудним системом, који је спор у решавању правних спорова, а улагачи се суочавају са високим фискалним таксама, ригидним законом о запошљавању и спорим и комплексним процедурама за добијање дозволе за већину инвестиција - наводи се у тексту.

Стејт департмент наглашава потребу за структуралном реформом у пословању.

- Иако власти настављају да побољшавају пословно окружење, углавном се усредсређују на спречавање укидања радних места из државних предузећа и стратешких сектора - додаје се у извештају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)