ВРАТИТЕ СЕ СА ОДМОРА ДО 15. АВГУСТА: Словеначки епидемиолог упозорава - "Четврти талас је већ ту"

Novosti online

21. 07. 2021. у 14:32

ЕПИДЕМИОЛОШКА ситуација у Словенији задњих дана се нагло погоршава, па је у задња 24 сата потврђено 111 нових инфекција корона вирусом, а поводом ових бројки огласио се и владин епидемиолог који је туристима препоручио да не одлазе у иностранство након 15. августа.

ВРАТИТЕ СЕ СА ОДМОРА ДО 15. АВГУСТА: Словеначки епидемиолог упозорава - Четврти талас је већ ту

Фото: Д. Поздеровић

- Свима који одлазе на одмор у иностранство препоручујем да се врате до 15. августа - поручио је у уторак Милан Крек, који води словеначки Институт за јавно здравље, на владиној конференцији за новинаре на којој се говорило о опасностима од новог таласа због делта соја и потреби да се убрза вакцинација становништва како би јесен била сигурна.

Будући да није спомињао на које туристичке дестинације мисли, а није прецизирао ни да ли препоручује да остану код куће и они који су се вакцинисали, његова изјава је озбиљно уздрмала јавност.

Министар здравља Јанез Поклукар рекао је накнадно за словеначку телевизију да је Крек тиме желео да упозори оне који иду у иностранство да ниједна држава, па ни оне које имају већи проценат вакцинисаних од Словеније, није достигла потребни колективни имунитет, који би људе штитила од заразнијих сојева и да упозорење треба схватити као жељу да на јесен не буде никаквих ограничавања и како би образовни систем могао нормално да функционише.

Различита тумачења

Нешто другачије тумачење има  Матеја Логар, главна епидемиолошкиња у владином стручном тиму, која каже да је Крек желео да нагласи да грађани на одмору треба да се понашају одговорно док су у контакту са другим људима из различитих средина.

- Ако се понашамо одговорно, онда је могућност да унесемо вирус у Словенију мања. Апелујем на све да се и на одмору понашамо одговорно и поштујемо основне мере како бисмо могли да одемно на одмор и после 15. августа - рекла је Логар за медије.

Крекова изјава засметала је и опозицији, која влади и њеним представницима често приговара због некоезистентности, неразумевања мера и слабој комуникацији с грађанима.

Посланик Дејан Жидан из Социјалних демократа (СД), некадашњи председник странке и бивши председник парламента, писмено је од владе затражио објашњење Крековог упозорења туристима за које сматра да је веома нејасно.

(Индекс.хр)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (1)

НЕДАВНО СЕ КРСТИО, А САД... Оженио се Роналдо -  и то ким! (ФОТО)