ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЗАБРИНУТА: Преседавају ЕУ, а не поштују владавину права

Танјуг

20. 07. 2021. у 23:26

ЕВРОПСКА комисија (ЕК) изразила је данас забринутост неким аспектима владавине права у Словенији, држави која тренутно председава блоком.

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА ЗАБРИНУТА: Преседавају ЕУ, а не поштују владавину права

Фото: Free Images Pixabay

У извештају о владавини права у Европској унији истиче се кашњење Словеније у поступку именовања тужиоца у новоосновано Европско јавно тужилаштво, мешање у рад новинске агенције СТА.

Извршно тело ЕУ наводи као забрињавајуће појаве узнемиравање и застрашивање новинара путем друштвених мрежа и подсећа да је на све слабији финансијски положај националне новинске агенције већ упозоравало више међународних удружења.

Потпредседница ЕК Вера Јурова рекла је да ЕК оцекује да словеначка влада обезбеди стабилно финансирање СТА и да новинари несметано раде, преноси Хина.

Опзиционе социјалдемократе саопштиле су да је извештај потврдио да се ситуација погоршава и да је за то одговорна влада Јанеза Јанше.

Словеначко министарство спољних послова саопштило је да це извештај добро проуцити и да ће Словенија као председавајућа Саветом ЕУ активно учествовати у даљој расправи о ономе што се у њему износи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)