БУГАРИ ПРИСВОЈИЛИ ОХРИД У СПОТУ: Северна Македонија их оптужује за територијалне претензије - скандал на помолу (ВИДЕО)

Новости онлајн

09. 07. 2021. у 21:36

БУГАРСКА странка ВМРО БНД је испред коалиције „Бугарске патриоте“ објавила предизборни снимак у коме обећава да ће штитити бугарски идентитет. Међутим, у видеу се појављују кадрови данашњег Охрида, што је наишло на осуду македонске стране.

БУГАРИ ПРИСВОЈИЛИ ОХРИД У СПОТУ: Северна Македонија их оптужује за територијалне претензије - скандал на помолу (ВИДЕО)

Фото: З.Ј.Мачак

Наиме, Министарство спољних послова Северне Македоније оптужило је бугарску странку за територијалне претензије. Након тога се огласио бивши министар одбране, лидер странке ВМРО БНД Красимир Каракачанов који је рекао да у Охриду (престоница Бугарске од 992. до 1015. године), као и у целој Македонији, живи много Бугара. Како је истакао, његове колеге и он штите бугарски идентитет и културу широм света.

- Чувамо сећање и памтимо да је Охрид једна од најславнијих престоница Бугарске... Охрид је такође престоница бугарског цара Самуила. Преко Охридске архиепископије с тим градом је повезана наша православна црква. Нисмо ми криви што уважени политичари у Скопљу не знају или се праве да не знају своју историју - написао је Каракачанов на Фејсбуку.

Политичар је такође оптужио македонске обавештајне службе за покушај да „пријатељски одврате“ своје суграђане-Бугаре да гласају на парламентарним изборима у Бугарској.

- Та пракса застрашивања и позива коришћена је више пута, укључујући и претходне изборе. Размислите о томе следећи пут, пре него што будете слали ноте и гласно претендовали на право да будете део Европске уније - поручио је Каракачанов.

Подсетимо, у Бугарској ће 11. јула бити одржани ванредни парламентарни избори. Јуче је странка ВМРО БНД објавила видео у коме су обећали да ће се борити против претње повезане са мигрантима, погрешном политиком интеграције појединих група становништва, са сиромаштвом и монополом банака. У том снимку се појављују и кадрови Охрида.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)