НОВИ ШАМАР СРПСКИМ ЖРТВАМА: Влада Федерације БиХ прогласила 11. јул за Дан жалости

Танјуг

08. 07. 2021. у 23:42

ВЛАДА Федерације БиХ је, на данашњој седници у Мостару, прогласила 11. јул за Дан жалости у Федерацији БиХ.

НОВИ ШАМАР СРПСКИМ ЖРТВАМА: Влада Федерације БиХ прогласила 11. јул за Дан жалости

Фото АП

У образложењу ове одлуке тврди се да су током протеклог рата на територији БиХ "почињени бројни злочини" и да су се догодиле трагедије огромних размера, али да је "по бруталности и броју жртава најтежи злочин, односно геноцид извршен у Сребреници", саопштено је на сајту Владе Федерације БиХ.

Чланови Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребренице раније су затражили да Савет министара смени, односно разреши дужности министра иностраних послова у Савету министара БиХ Бисеру Турковић због иницијативе да 11. јул буде проглашен Даном жалости.

Председник ове организације Бранимир Којић рекао је у изјави за Срну да у протеклом рату није гинуо само један народ, па да само њему буде посвећен дан жалости.

Турковићева је самоиницијативно од амбасадора и дипломатских представника БиХ тражила да на Дан сећања на сребреничке жртве заставе на представништвима буду спуштен на пола копља.

Српски члан и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик је од амбасадора БиХ из Републике Српске тражио да то не чине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)