ДОДЕЉЕНЕ КЊИЖИЦЕ, ДИПЛОМЕ И ПРИЗНАЊА: Крај школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу

Г. Чворовић - Стални дописник из Париза

29. 06. 2021. у 15:25

КРАЈ школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу обележен је доделом ђачких књижица, диплома и признања најуспешнијим ученицима. Прослава је организована у Културном центру Србије, у најужем кругу, уз поштовање мера, због актуелне пандемије.

ДОДЕЉЕНЕ КЊИЖИЦЕ, ДИПЛОМЕ И ПРИЗНАЊА: Крај школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу

Фото: Г. Ч.

- Најважније је да смо се окупили и обележили овај тренутак – каже за "Новости" Блаженка Тривунчић, координатор допуске наставе у Француској, Италији и Словенији, која истиче сјајну сарадњу са Културним центром.

Допунску школу, коју организује Минстаство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, како наводи наша саговорица у Француској похађа око 700 ученика, од чега у париском региону 500, а наставу имају средом, четвртком и суботом.

На свечаној додели било их је педесетак, на три нивоа центра, уз присуство Тривунчићеве и наставице Милије Јевремовић. Децу је својим стиховима поздравила и песникиња Дана Додић.

Истовремено, ученицима је, уз сваку ђачку књижицу, подељен и часопис "Славко православко".

Фото: Г. Ч.

- Направили смо мост између Православног удружења "Само слога Србина спасава" из Лебана и Допунске школе на српском језику. Успели смо да допремимо у Француску 750 часописа у којима се, прилагођено деци школског узраста, налазе основни подаци у вези са православном вером, српском традицијом и културом – истиче за "Новости" Саша Пешић, председник удружења "Сви Срби у Паризу", на чији иницијативу је организована ова сарадња.

На додели је присуствовао и представник удружења из Лебана Никола Миленковић. У часопису се истиче да је његову израду финансирала општина Лебане, кроз реализацију пројекта "Слоба биће пораз врагу" који спроводи Православно удружење "Само слога Србина спасава".

Часопис је подељен у целој Француској, у Паризу, Стразбуру, Лиону, свугде где деца похађају допунску наставу на српском језику.

- Направили смо сарадњу која би требало да траје. Планирамо следеће бројеве, као и да се акција прошири на цео свет – истиче Пешић.

Други број се већ штампа и требало би да се дели ђацима на јесен. Председник Удружења "Сви Срби у Паризу" наглашава да се планира редовно излажење једног до два броја годишње и одржавање сталне везе са допунским школама на овај начин.

Такође, сви матуранти добили су и књиге "Митови српске историје" аутора историчара Дејана Ристића, као поклон Савеза Срба Француске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

МУЖА ИСПОЛИВАЛА КЉУЧАЛОМ ВОДОМ: Умро у најгорим мукама - када се открило зашто, људи тражили њено ослобађање

ИМЕ Коринe Смит многи повезују са женом која је одлучила да свесно жртвује себе због терора који су преживела њена деца, други је ипак зову бескомпромисном убицом.

22. 07. 2024. у 17:39

Коментари (0)

ПРИНЦ ЏОРЏ ДАНАС СЛАВИ 11. РОЂЕНДАН: Кејт Мидлтон објавила нову фотографију (ФОТО)