ДОДЕЉЕНЕ КЊИЖИЦЕ, ДИПЛОМЕ И ПРИЗНАЊА: Крај школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу

Г. Чворовић - Стални дописник из Париза

29. 06. 2021. у 15:25

КРАЈ школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу обележен је доделом ђачких књижица, диплома и признања најуспешнијим ученицима. Прослава је организована у Културном центру Србије, у најужем кругу, уз поштовање мера, због актуелне пандемије.

ДОДЕЉЕНЕ КЊИЖИЦЕ, ДИПЛОМЕ И ПРИЗНАЊА: Крај школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу

Фото: Г. Ч.

- Најважније је да смо се окупили и обележили овај тренутак – каже за "Новости" Блаженка Тривунчић, координатор допуске наставе у Француској, Италији и Словенији, која истиче сјајну сарадњу са Културним центром.

Допунску школу, коју организује Минстаство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, како наводи наша саговорица у Француској похађа око 700 ученика, од чега у париском региону 500, а наставу имају средом, четвртком и суботом.

На свечаној додели било их је педесетак, на три нивоа центра, уз присуство Тривунчићеве и наставице Милије Јевремовић. Децу је својим стиховима поздравила и песникиња Дана Додић.

Истовремено, ученицима је, уз сваку ђачку књижицу, подељен и часопис "Славко православко".

Фото: Г. Ч.

- Направили смо мост између Православног удружења "Само слога Србина спасава" из Лебана и Допунске школе на српском језику. Успели смо да допремимо у Француску 750 часописа у којима се, прилагођено деци школског узраста, налазе основни подаци у вези са православном вером, српском традицијом и културом – истиче за "Новости" Саша Пешић, председник удружења "Сви Срби у Паризу", на чији иницијативу је организована ова сарадња.

На додели је присуствовао и представник удружења из Лебана Никола Миленковић. У часопису се истиче да је његову израду финансирала општина Лебане, кроз реализацију пројекта "Слоба биће пораз врагу" који спроводи Православно удружење "Само слога Србина спасава".

Часопис је подељен у целој Француској, у Паризу, Стразбуру, Лиону, свугде где деца похађају допунску наставу на српском језику.

- Направили смо сарадњу која би требало да траје. Планирамо следеће бројеве, као и да се акција прошири на цео свет – истиче Пешић.

Други број се већ штампа и требало би да се дели ђацима на јесен. Председник Удружења "Сви Срби у Паризу" наглашава да се планира редовно излажење једног до два броја годишње и одржавање сталне везе са допунским школама на овај начин.

Такође, сви матуранти добили су и књиге "Митови српске историје" аутора историчара Дејана Ристића, као поклон Савеза Срба Француске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВО УОПШТЕ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Никола Јокић шокирао саиграче усред НБА финала